Doar 7.352 de câini vaccinaţi şi microcipaţi în judeţul Giurgiu
Microciparea patrupedelor se dovedeşte a fi o acţiune greoaie şi în judeţul Giurgiu. Rezultatele acţiunii par a fi descurajatoare, atât în ţară, cât şi în judeţul nostru, unde proprietarii de câini din mediul rural refuză microciparea. În paralel cu microciparea, medicii veterinari derulează şi vaccinările împotriva rabiei la câini.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu derulează o campanie de microcipare şi vaccinare antirabică a a câinilor din gospodăriile populaţiei. Aceasta presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi identificarea şi înregistrarea lor ca parte a strategiei de gestionare a întregii populaţii canine din România. Identificarea câinilor s-a făcut prin microcipare.
Doar 7.352 de câini vaccinaţi şi microcipaţi
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, Fănel Mitran, au fost înregistraţi în baza de date a instituţiei 7.352 de câini vaccinaţi şi microcipaţi. Medicii veterinari continuă să vină din teritoriu cu date şi să înregistreze la DSVSA animalele vaccinate, fiindcă au fost distribuite în total 29.720 de doze de vaccin antirabic. Vaccinarea antirabică a fost gratuită, însă microciparea patrupedelor s-a plătit, taxa diferind de la un medic veterinar la altul. Potrivit Ordinului ANSVSA, câinii nemicrocipaţi sunt consideraţi câini fără stăpân.
Au refuzat pe semnătură
În campania de microcipare, care este contra cost, câinilor li se administrează în mod gratuit şi vaccinul antirabic. Pentru că microciparea a fost contra cost, unii proprietari de patrupede din judeţul Giurgiu au refuzat să-și microcipeze animalele. Medicii veterinari care au mers pe teren în campania de vaccinare şi microcipare le-au solicitat proprietarilor ce au refuzat să semneze iar pentru cei care nu au vrut să facă acest lucru s-a menţionat în documentul sanitar-veterinar.
Amenzi de până la 10.000 lei
În conformitate cu Legea 258/2013, identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie şi se suportă de către proprietar. De asemenea, acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân şi a celor care urmează să fie daţi spre adopţie trebuie să se efectueze numai după identificarea acestora. Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac, după caz, de către persoane împuternicite potrivit atribuţiilor de serviciu din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Ministerului de Interne, precum şi de către inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ-teritoriale.
Marcela Petcu