Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Dr. Roxana Viaşu: Cancerul de col uterin, inamicul tăcut ce ne ucide lent

Desi cancerul de col uterin reprezinta prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania si a doua cauza de mortalitate prin cancere ginecologice la nivel mondial, dupa cancerul de san, din pacate, foarte multe femei ignora necesitatea controalelor periodice si de cele mai multe ori, ajung prea tarziu la medicul ginecolog.

Cancerul de col uterin se manifesta prin apariția la nivelul cervixului (colului uterin) a unor celule atipice care incep sa se multiplice  necontrolat. Neoplasmul colului uterin si leziunile sale precursoare sunt cauzate in principal de o infectie persistenta cu tulpini de risc oncogen crescut ale virusului Papilloma uman, asadar putem spune despre acest tip de cancer ca este o boala transmisibila sexual.

Controalele anuale in care se recoltează examenul Babes-Papanicolau pot depista modificările celulare cauzate de tulpinile persistenta de HPV prin simplul test citologic. Perioada de timp de la modificările ce apar pe rezultatul Papanicolau pana la cancer invaziv este de 8-10 ani. Acesta caracteristica de progresie lenta, ușor depistabila a leziunilor precursoare ale cancerului de col poate fi in avantajul pacientei dacă se prezintă la controalele anuale ginecologice.

Fiind o boala cu transmitere sexuala, cancerul de col uterin are factori de risc comuni altor boli de acelasi gen precum debutul precoce al vietii sexuale, multiplii parteneri, folosirea contraceptivelor orale, fumatul. Cel mai important factor de risc il reprezinta insa absenta unui screening citologic regulat. Cel mai frecvent simptom al cancerului invaziv al colului uterin este sangerarea vaginala anormala. Acest simptom poate lua forma unei sangerari dupa actul sexual, intermenstrual, menoragie sau sangerare post-menopauzala. Elucidarea cauzei sangerarii anormale devine cruciala in diagnosticarea la timp a acestei boli si tratarea ei.

Screeningul cervical regulat prin examenul Babes-Papanicolau permite depistarea precursorilor cancerului de col sau a formelor incipiente de cancer cervical invaziv.

Testul Babes-Papanicolau este un control de preventie ce are rolul de a depista leziunile premaligne in stadiul incipient, atunci cand sansele de vindecare sunt maxime.

Din lipsa unei educatii medicale adecvate, foarte multe femei ignora importanta vizitei la ginecolog, pentru controale preventive si ajung la acesta cand de cele mai multe ori, din pacate, este prea tarziu.

Asadar, pentru a va asigura ca sunteti sanatoase, va recomand ca anual sa efectuati testul Babeș-Papanicolau si sa nu amanati vizita la medicul ginecolog… si nu uitati ca sanatatea este cea mai importanta!

Dr. Roxana Viasu (https://ortogynmedical.ro/despre-ginecologie/ ), Doctor in Stiinte Medicale, Specialist Obstetrica-Ginecologie,

Ortogyn Medical Center (https://ortogynmedical.ro/acasa-ginecologie/)

Advertisement

Arhive