Dumitru Spaty-Negoescu, un „Cavaler” al Coroanei României… uitat de giurgiuveni
Sunt multe personalităţi din istoria orașului nostru pe care majoritatea giurgiuvenilor fie nu le știe, fie le-a uitat. E de datoria noastră să ne amintim de oamenii care au făcut ceva pentru oraşul nostru. Fără îndoială, una dintre personalităţile „uitate” care merită recunoştinţa noastră este Dumitru Spaty-Negoescu…
Absolvent al Liceului Maiorescu
A dispărut dintre noi în 1957, după aproape un deceniu de atrocităţi la care a fost supus de regimul comunist, vina sa fiind aceea de a fi condus „destinele economice” ale Primăriei Giurgiu. Descendent al unei familii de greci, pe nume Spatidis, a plecat de la funcţia de casier şi a urcat imediat pe treptele ierarhiei, ajungând şef de serviciu la Primăria Oraşului Giurgiu, funcţie similară celei de director economic din zilele noastre. Nu a fost niciodată membru al unui partid politic sau al vreunei organizaţii.
A absolvit Liceul „Ion Maiorescu” în 1901, fiind coleg de promoţie cu marele pictor Nicolae Dărăscu, cu Nicolae N. Mateescu, funcţionar la Cancelaria Palatului Regal, Ion N. Cartojan, ofiţeri superiori ai Armatei Române, avocaţi şi funcţionari ce aveau să devină nume sonore în perioada interbelică.
„Cavaler” al Ordinului Coroana României
Pentru meritele sale deosebite, a fost decorat de două ori de către Regele Mihai I: pe 8 iulie 1929 a fost numit membru al Ordinului „Coroana României” în grad de CAVALER şi pe 14 ianuarie 1943 i s-a acordat titlul de membru al Ordinului „Steaua României” în grad de CAVALER.
În semn de adâncă preţuire faţă de prietenul său, primarul Vasile Kordella, i-a oferit marelui fruntaş liberal giurgiuvean onoarea de a-i boteza copiii, lucru ce avea să-l coste scump imediat după sosirea comuniştilor la putere.
În vizorul comuniştilor
Vasile Kordella, primarul care a schimbat radical imaginea oraşului Giurgiu, a fost deportat de dictatura proletcultistă în nordul Moldovei, departe de locurile natale, unde de altfel şi-a găsit şi sfârşitul, iar Dem Spaty-Negoescu a fost luat în vizor de clasa muncitoare. A fost dat afară de la primărie şi timp de aproape un deceniu a îndurat tot felul de şicane şi răutăţi din partea clasei muncitoare. Fiica sa a fost dată afară de la liceu, din cauza originii „nesănătoase” iar familia abia a reuşit să se întreţină în toată această perioadă. I-a fost confiscată în mod abuziv chiar şi o parte din curtea imobilului… S-a stins din viaţă în 1957.
Fiica distinsului şi regretatului Dem Spaty, cum îi spuneau giurgiuvenii acelor vremuri, a fost nevoită să îşi croiască un alt drum în viaţă, după ce a fost scoasă abuziv din liceu. A lucrat ulterior ca asistentă în domeniul medical iar astăzi, ajunsă la o vârstă venerabilă, trăieşte frumoasele amintiri ale vremurilor de altădată, privind cu ochii în lacrimi, zi de zi, duiumul de fotografii din albumul familiei…
Tradiţia acestei familii giurgiuvene de excepţie este dusă mai departe de descendentul său direct, de altfel singurul său nepot, Tiberiu Băţică, profesor de istorie.
N-am făcut altceva decât să comemorăm această mare personalitate „uitată” a Giurgiului…
Vasile Arcanu
FOTO: Alături de cei mai importanţi oameni ai oraşului Giurgiu
FOTO: La lucru, în sediul Primăriei Giurgiu