Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

EXCLUSIV! Eroii adevăraţi de la ISU Giurgiu au reconstituit infernul de sub pământ (VIDEO)

În momente disperate e nevoie de măsuri de salvare. Sau de eroi adevăraţi. Ei își asumă riscuri uriașe pentru a salva o persoană aflată în impas, chiar dacă aceasta le este complet necunoscută. Deși sunt și ei oameni obișnuiți, pot înfăptui lucruri uluitoare și pot demonstra un curaj extraordinar în situații care îi pun în pericol mortal. Este cazul și celor nouă salvatori de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu, care, zilele trecute, înfruntând pericole neștiute și riscându-și propria viață, au reușit să scoată un om teafăr de sub un mal de pământ. Acţiunea lor a oferit supravieţuitorului o a doua şansă.

Intervenţie dificilă şi periculoasă

Uneori, există momente în care o situaţie obişnuită se transformă într-o catastrofă şi rolul salvatorilor profesioniști este esențial. Profesioniştii operaţiunilor de salvare de la ISU Giurgiu au dezvăluit, în exclusivitate, pentru GIURGIUVEANUL, de ce îşi pun viaţa în pericol ca să îi salveze pe alţii, în special când motivaţia acţiunii lor nu este dorinţa de a deveni celebri sau a se bucura de o răsplată materială.

Cei nouă salvatori  de la ISU Giurgiu au reconstituit, pas cu pas, alături de inspectorul șef, colonel Emil Apostol, intervenția pentru salvarea unui muncitor surprins sub un mal de pământ.

Muncitorul fusese prins sub pământ în timpul unor lucrări din zona Toporași, din municipiul Giurgiu, rămânând captiv într-un șanț adânc de aproape cinci metri din cauza faptului că un mal picase pe el. Operațiunea de salvare a muncitorului a fost una dificilă și extrem de periculoasă, spun pompierii giurgiuveni. Gradul de dificultate a fost dat de spațiul de manevră extrem de mic, de circa un metru, de noroiul format în urma scurgerilor din conductele fisurate, dar și de faptul că muncitorul avea picioarele prinse sub o conductă. Pompierii au lucrat în condiţii vitrege, fiind la un pas de a fi loviţi de o bucată de beton care a căzut din asfaltul spart, dar şi de pământul care începuse să se surpe peste ei.

„În momentul în care am ajuns, muncitorul era cu faţa la peretele din pământ, fiind îngropat până la piept. Intervenţia noastră a fost dificilă, fiind îngreunată de faptul că conductele de apă fuseseră fisurate în urma excavărilor, iar apa care se scurgea forma un fel de mâl în combinaţie cu pământul. În plus, spaţiul de manevră era de doar un metru, iar în momentul în care am acţionat pentru degajarea pământului, am observat că muncitorul avea picioarele flexate, iar ţeava îi căzuse peste picioare. De aceea, am acţionat cu grijă când am secţionat ţeava de apă, pentru că exista riscul să-i amputăm picioarele muncitorului. Am discutat cu muncitorul, care intrase în panică după ce şi un al doilea mal de pământ şi o bucată de beton din asfalt se surpase. I-am adus două sticle cu apă caldă pentru că starea de sănătate i se putea agrava din cauza frigului. Am tăiat ţeava, apoi am legat-o şi, cu ajutorul oamenilor din zonă am tras-o, aceasta s-a îndoit şi a cedat. Am legat apoi un cablu de piciorul muncitorului şi am reuşit să îl scoatem la suprafaţă”, povesteşte plt. adjutant şef Petre Belu, şeful echipei de intervenţie.

Oameni obişnuiţi, dar curajoşi

„Sunt pompieri obişnuiţi iar aceasta nu este o intervenţie uzuală. Spaţiul de manevră fiind îngust, maşina de descarcerare nu putea acţiona. Nu sunt intervenţii specifice şi pot exista anumite sincope, pentru că nu poţi cuantifica totul. Intervenţia a durat aproape două ore, timp în care pompierii şi-au asumat riscuri conştienţi de ele, pentru că nu-i poate nimeni obliga să facă aşa ceva. Pompierii au pus viaţa acelui om mai presus de propria viaţă, şi cred că asta reprezintă un act de curaj”, explică inspectorul şef al ISU Giurgiu, colonel Emil Apostol.

Dat fiind curajul demonstrat de aceşti oameni extraordinari, conducerea ISU Giurgiu a decis să îi propună pe plt. Constantin Burcescu, plt. Adrian Rotaru şi plt. Alin Panait pentru avansare în grad.

Marcela Petcu

 

La așa comandant, așa subordonați!

 Salvatorii de la ISU Giurgiu

Ei sunt salvatorii muncitorului prins sub un mal de pământ: plt. Constantin Burcescu, plt. Adrian Rotaru, plt. Alin Panait, plt. George Manole, plt. Eusebiu Cârjoi, plt. maj. Marian Buducea, plt. maj. Marius Gavrilă, plt. maj Sorin Drăgulin, plt. adjutant şef Petre Belu, alături de comandatul lor, colonel Emil Apostol!

Advertisement

Arhive