EXCLUSIV! Răzvan Cuc: „Pentru Zona Liberă Giurgiu, Consiliul Judeţean şi-a propus crearea de locuri de muncă şi atragerea de fonduri europene!”
Zona Liberă Giurgiu se reîntoarce la Consiliul Judeţean? Asta vor avea de aprobat consilierii judeţeni în şedinţa care se va desfăşura mâine, 9 august 2016, decizia urmând a conduce la trecerea Zonei Libere din administrarea Consiliului local Giurgiu, în cea a Consiliului Judeţean. Mai exact, este vorba de o revenire a Zonei Libere „la matcă”, după ce timp de opt ani aceasta s-a aflat în administrarea Consiliului local Giurgiu.
Proiectul de hotărâre care urmează a fi supus aprobării vizează încetarea aplicabilităţii unei hotărâri a Consiliului Judeţean Giurgiu, din iulie 2008, prin care s-a realizat transferul cu titlu gratuit al acţiunilor Zonei Libere, precum şi a patrimoniului acesteia, către Consiliul local Giurgiu. Totodată, prin aceeaşi hotărâre din 2008, a fost trecut în administrarea Consiliului local şi terenul în suprafaţă de 262,81 hectare, aflat domeniul public al judeţului.
De ce este necesară trecerea Zonei Libere în administrarea Consiliului Judeţean Giurgiu explică, pe larg, în exclusivitate, pentru GIURGIUVEANUL, administratorul public al judeţului (şi fost director al Zonei Libere Giurgiu), Răzvan Cuc:
„Zona Liberă Giurgiu este unul dintre punctele centrale care trebuie să genereze acea infuzie de locuri de muncă de care este nevoie atât în municipiu, cât şi în judeţ. Pentru acest lucru, trebuie îndeplinite anumite condiţii şi după cum spuneam şi anterior, echipa de la CJ Giurgiu şi-a propus să atingă acest scop, şi anume crearea de locuri de muncă, prin atragerea de fonduri europene. Banii care provin din fondurile locale, din bugetul local, s-au diminuat semnificativ, pot să spun că întâmpinăm probleme foarte mari în a aloca bani din fonduri proprii pentru infrastructură, şi atunci ne gândim să facem din Zona Liberă un pol pentru atragerea de fonduri europene.
Zona Liberă Giurgiu, în condiţiile actuale, din punct de vedere juridic, nu se poate califica pentru atragerea de fonduri europene, maxim poate face parte, ca şi partener, cum este proiectul „High Performance Green Port Giurgiu“. Însă, atenţie, acelea au fost nişte fonduri direct accesate de la Comisia Europeană, ele nefiind eligibile dacă autoritatea de management era în România. Drept urmare, credem cu tărie că trebuie să facem un recensământ foarte clar în cadrul Zonei Libere pentru a vedea ce firme mai folosesc acel statut de zonă liberă, iar cele care nu mai folosesc să le transformăm în parc industrrial. Parcul industrial are nenumărate beneficii, aici amintesc scuterea de la plata impozitului pe terenuri, clădiri, de către cei care deservesc parcul industrial, iar cel mai important lucru este că parcul industrial este eligibil pentru fonduri europene. Aici amintesc câteva cazuri de succes, Parcul Industrial de la Sf. Gheorghe, de la Oradea, în care s-au investit 15 milioane de euro atrase pe axa prioritară 4 din fonduri Regio „Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local”, aceşti bani ducându-se în infrastructură. Infrastructura are două componente majore, pe de o parte va deservi firmele existente actualmente în Zona Liberă şi pe de altă parte are rol de catalizator, deci de atragere de investitori străini, pentru că ne găseşte cu infrastructură sănătoasă şi asta atrage de la sine şi investitori. Automat, în parcurile industriale nu vorbim de taxe de acces, de licenţă etc.
Aceste demersuri sunt de a crea locuri de muncă şi nu pentru nu a tăia din locurile de muncă existente, şi spun asta către personalul din Zona Liberă, care de multe ori a fost folosit ca instrument de manipulare cum că, dacă nu ar mai fi Zona Liberă, nu ar fi nevoie de personal care să administreze acest parc industrial.
Această măsură pe care ne-am propus-o şi viziunea de proiect, am spus că avem proiect comun cu municipalitatea, şi sper să avem înţelegere din partea municipalităţii, este aceea de a atrage cât mai multe fonduri europene, de a transforma o parte a Zonei Libere în parc industrial, tocmai pentru a avea locuri de muncă şi implicit de aduce venituri la bugetul local. Cu cât avem mai multe firme în Giurgiu, vom putea creşte numărul de locuri de muncă şi vom avea beneficii fiscale la bugetul local”, a declarat Răzvan Cuc.