FOCAR! Munţi de gunoaie de pasăre, depozitate lângă un drum naţional
Tone de gunoi de pasăre tronează lângă un drum naţional din Giurgiu, DN 5 Giurgiu-Bucureşti, pe care circulă zilnic sute de maşini. Pe lângă faptul că imaginea este dezolantă, mirosul pestilenţial se simte de la kilometri întregi. Gunoaiele sunt aruncate la voia întâmplării pe terenurile oamenilor din Plopşoru, situate la mică distanţă de drumul naţional, dar şi pe un drum comunal, care face legătura cu localitatea Ghimpaţi.
Doi dintre localnicii din Plopşoru se plâng că fermele de păsări aruncă gunoiul pe terenurile oamenilor dar şi pe un drum public, fără ca autorităţile să ia măsuri împotriva lor. Aşa se face că de când au crescut temperaturile, mirosul emanat este imposibil de suportat.
„Nu putem trece cu maşinile agricole spre terenurile noastre pentru că drumul public este acoperit în mare parte de gunoaie şi schelete de pasăre. Sunt mai multe astfel de depozite, şi nu numai la Plopşoru, ci şi la Dăiţa. Sunt culturi de porumb în care gunoiul bălteşte pur şi simplu”, spune unul dintre fermierii care au terenuri în zonă. Oamenii spun că au făcut numeroase demersuri către autorităţi, însă nimeni nu s-a sesizat până în prezent.
În timp ce unii localnici arată cu degetul spre autorităţile locale, acestea susţin că au făcut tot ce le permite legea pentru a preveni aruncarea deşeurilor la voia întâmplării.
Primarul comunei Daia, Valentin Barbu (foto), îi acuză pe
proprietarii de terenuri agricole, care acceptă tacit această situaţie, ba chiar se înţeleg cu firmele respective asupra depozitării gunoiului de pasăre. „Sunt înţeleşi cu firmele care deţin ferme de păsări să depoziteze gunoiul pe terenurile lor. Eu i-am amendat şi cu 2000 de lei, dar tot nu înţeleg. Dacă veţi face o anchetă amănunţită, veţi descoperi că astfel stau lucrurile. În ceea ce priveşte drumul public acoperit de gunoi, ştiu că deşeurile s-au deversat de pe terenul unui localnic”, spune primarul.
Nu ştim dacă Garda de Mediu are cunoştinţă de situaţie, dar până acum nu a luat nici o măsură. Mormanele de gunoi, pline de oase de păsări, cresc de la o zi la alta şi se transformă într-un focar de infecţie. Dacă organele de control şi-ar face treaba, legea pentru Protecţia Mediului prevede amenzi în valoare de 2.000 de lei pentru persoane fizice şi între 10.000 şi 20.000 pentru persoane juridice.