Giurgiuveni cu care ne mândrim: doctorul chirurg Nicolae Dinu
Este, fără doar şi poate, cel mai bun chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, care s-a impus prin calitatea muncii pe care a făcut-o, prin seriozitate şi profesionalism, de-a lungul celor 34 de ani de activitate desfăşurată în sala de operaţii. A făcut, în medie, circa 700-800 de intervenţii chirurgicale pe an. Unii îl consideră un înger care le-a salvat viaţa şi, pe bună dreptate, căci a salvat zeci de mii de vieţi. S-a dedicat trup şi suflet giurgiuvenilor şi este respectat de tot oraşul şi judeţul Giurgiu. Nimeni însă, din nefericire, nu s-a gândit să îl propună pentru acordarea titlului onorific de „Cetăţean de onoare” al municipiului Giurgiu. Este, totuşi, unul dintre cei mai buni şi mai cunoscuţi medici chirurgi pe care i-a avut Giurgiu, alături de doctorul Iliescu şi regretatul doctor Ion Munteanu.
A fost bolnav, în urmă cu câteva săptămâni, s-a operat, dar s-a făcut bine şi este perfect sănătos. În ziua în care am dialogat cu domnia sa, operase patru persoane… De fapt… a reînceput să opereze imediat după ce a terminat concediul medical, pentru că a fost asaltat de numeroşi pacienţi. Povestea lui începe în urmă cu peste trei decenii.
Rezidentul academicianului Juvara
A venit la Spitalul Giurgiu în 1982. A fost rezidentul remarcabilului Academician Prof. Dr. Ion Juvara, un mare clinician şi un desăvârşit chirurg, cu o activitate profesională prodigioasă, care a marcat profund medicina şi chirurgia românească.
„Am avut un noroc fabulos să fiu rezidentul unuia dintre dintre corifeii chirurgiei româneşti. Omul acesta, pe lângă faptul că avea o mână extraordinară, avea o minte de valoarea unui document medical. Am stat trei ani la profesorul Juvara. Metodologia sa era următoarea: primul an era de pregătire preliminară, de vreo nouă luni de zile, la care intrau 13-14 rezidenţi, după care doar doi rămâneau la el. Eu am avut norocul să fiu unui dintre cei doi, se confesează doctorul Nicolae Dinu. Sigur nu ne alegea pe sprânceană…!”
Deşi ar fi putut, fiind printre cei preferaţi, nu a rămas la Bucureşti spre norocul giurgiuvenilor, am putea spune, având în vedere că este un profesionist câştigat de oraşul nostru.
„Sunt fiul unor ţărani de la Adunaţii Copăceni…”
După finalizarea studiilor la Facultatea de Medicină, aşa după cum v-am mai informat, a fost selectat la rezidenţiat de profesorul Juvara, şi nu pentru că ar fi fost un copil de bani gata, sau că ar fi avut părinţi cu vreun nume celebru. „Ca să vă spun sincer, continuă doctorul Dinu, părinţii mei erau absolvenţi de patru clase, însă nouă, celor doi copii, ne-a plăcut să învăţăm, să progresăm, iar ei ne-au susţinut din toate punctele şi posibilităţile, ne-au pus absolut totul la dispoziţie. Şi noi, pe lângă faptul că învăţam foarte bine, îi ajutam la toate muncile. Fratele meu, deşi este pensionar, el are 60 de ani, este pilot Airbus, şi acum lucrează la Blue Air, pe Boeing 707. Înainte a fost pilot pe Airbus, la Tarom. A efectuat curse absolut în toată lumea… A fost şi în Canada şi în SUA… a stat la New York, la un hotel, chiar pe Broadway, unde şedea câte o săptămână…
Giurgiuvenii nu au cea mai bună situaţie biologică
Din 1982 şi până în prezent a făcut în medie cam 700-800 de operaţii pe an. Şi mari şi mici şi mai simple dar şi complexe. Dexteritatea deosebită şi talentul fac diferenţa între chirurgii buni şi cei foarte buni. Este motivul pentru care cei mai mulţi giurgiuveni au apelat în situaţii critice la domnia sa, considerat cel mai bun. „Din păcate, oamenii din zona Giurgiului nu au situaţia biologică cea mai bună, ca să nu spun altfel, sunt oameni care nu se hrănesc bine şi nici la timp, iar acest lucru se vede la un ulcer sau un colecist… că omul a mâncat mai mult pâine în viaţa lui… Se vede în evoluţie, stă mai mult în Spital, este mai predispus la infecţii, la toate celelalte”, a mai spus Nicolae Dinu.
Şeful Secţiei Chirurgie
Doctorul Nicolae Dinu a devenit şef de secţie în urma unui concurs, în 1994, în timp ce alţi colegi au fost pur şi simplu numiţi cu delegaţie… în urma unor împrejurări. „Eu am dat un concurs, la Bucureşti, am intrat în sala de operaţie, afirmă distinsul nostru interlocutor. La noi toate probele practice se dau pe cadavru. Nu însă şi cel pentru şefia de secţie. Şefia de secţie se dă pe un bolnav din sala de operaţie. Stă profesorul, sau te ajută, dar care te notează, după o evaluare foarte strictă. Eu am dat acest concurs cu profesorul Constantinescu, la Spitalul Colţea, pe un neoplasm (cancer) de sân. Ori la Giurgiu nu avem astfel cazuri… dar trebuie să ştii când te prezinţi la un astfel de concurs. Este în curiculă, nu te poţi eschiva!”
Lipsa de bărbăţie a directorului Mihai Petre
A fost şeful Secţiei Chirurgie însă nu mai este, motivaţia fiind aceea că după 65 de ani, vârstă pe care a împlinit-o anul acesta, nu mai poate deţine această funcţie. Se pare că ar exista un document… însă pe care domnia sa încă nu l-a văzut, pentru că nu i-a fost prezentat. Iniţial, fostul director al Spitalului Judeţean, dr. Mihai Petre i-a spus că i se va da o delegaţie, fără a fi însă remunerat, conform acestei funcţii. În această perioadă, doctorul Dinu s-a operat, operaţie pe seama căruia au circulat multe legende în Giurgiu, dar s-a vindecat complet şi a revenit în sala de operaţii. Mai mult decât atât, a fost operat la Spitalul din Giurgiu, anestezist fiind colegul său, doctorul Ladislau Pick, un alt medic providenţial pentru comunitatea noastră, cu care a făcut echipă de-a lungul timpului şi în profesionalismul căruia are cea mai mare încredere.
„Să nu ai curajul să vii să îmi spui în faţă şi să îmi transmiţi prin nişte asistente… mi se pare un lucru de nimic, lipsit de bărbăţie. Este vorba despre fosta direcţie, nu de doctoriţa Dinu, de doctorul Mihai Petre. Noi am venit aici împreună şi chiar avem o relaţie nu neapărat amicală, dar corectă. Chiar nu putea să mă cheme şi să îmi spună: Domne, nu se mai poate şi gata! A fost extrem de neplăcut pentru mine…”
Admiraţie, respect şi recunoştinţă
Unul dintre fii săi, Mihnea, îi calcă pe urme fiind medic chirurg specialist, la Spitalul Judeţean Giurgiu, iar celălalt, Sebastian, lucrează în alt domeniu. Mihnea este hotărât să îi urmeze exemplul, dar şi să îi continue munca, în Giurgiu.
Doctorul Nicolae Dinu le-a salvat multora dintre giurgiuveni, rudele sau prietenii fie de la moarte, fie de la o viaţă de durere, cauzată de diferite boli. Nu a renunţat la noi, aşa cum, de altfel, alţi doctori buni au făcut-o, plecând în Capitală, ci a rămas alături de giurgiuveni dând dovadă de profesionalism şi dorinţa reală de a-şi ajuta pacienţii. De aceea merită admiraţia, respectul şi recunoştinţa noastră.
Vasile Arcanu