Giurgiuvenii, afectaţi de schimbările de temperatură
Schimbările bruşte ale vremii aduc cu ele o serie de neajunsuri. Astfel, cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de persoane care acuză diferite afecţiuni caracteristice acestei perioade a anului. Potrivit medicilor de familie din Giurgiu, foarte mulţi pacienţi s-au prezentat la cabinete, în ultimele zile, acuzând simptome de răceală.
Schimbările bruşte de temperatură de la o zi la alta, din ultima perioadă, au îmbolnăvit tot mai mulţi giurgiuveni. Foarte mulţi dintre cei care se prezintă la medic prezintă simptome de viroze şi alte afecţiuni ale aparatului respirator. Indiferent că este vorba de copii sau de adulţi cu sistemul imunitar scăzut, medicii încearcă să ţină sub control răspândirea acestor infecţii. Cei mai afectaţi de schimbările de temperatură sunt copiii. Numărul celor care ajung zilnic la medicul de familie a crescut semnificativ în ultima perioadă.
Medicul de familie Cosmin Georgescu susţine că diferenţele de temperatură sunt responsabile pentru cele mai multe cazuri de afecţiuni ale aparatului respirator.
„Principala cauză a apariţiei infecţiilor respiratorii o reprezintă diferenţa mare de temperatură între orele dimineţii şi prânz. Sunt foarte multe cazuri de infecţii respiratorii, fie că e vorba de faringite, laringite, amigdalite sau altele. Cei mai afectaţi sunt copiii, iar numărul celor se prezintă zilnic cu astfel de afecţiuni este din ce în ce mai mare”, susţine medicul.
Pentru a vă feri de aceste trei afecţiuni specifice sezonului rece, medicii vă recomandă să consumaţi multe fructe şi legume proaspete, să vă îmbrăcaţi adecvat sezonului şi să evitaţi aglomeraţiile şi contactul cu persoanele bolnave.
Campania de vaccinare, aproape de debut
Ministerul Sănătăţii este în curs de finalizare a procedurilor de achiziţie a vaccinului gripal necesar imunizărilor. S-a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012 – 2013 un buget de 11 milioane lei. Conform estimărilor specialiştilor din minister, se va putea începe imunizarea, la sfârşitul acestei luni. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită iniţiată de Ministerul Sănătăţii, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, afecţiuni metabolice, copiii şi bătrînii instituţionalizaţi, precum şi personalul medical. Ca în fiecare an, această campanie se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Marcela Petcu