Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Gospodinele din Giurgiu se pregătesc de Moşii de Vară

Rusalii 1 SITEÎn ajunul Rusaliilor se ţin Moşii de vară, când giurgiuvenii se pregătesc cu cele necesare pomenilor. Se crede că sufletele morţilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, se preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor.

Pe 22 iunie, creştin-ortodocşii sărbătoresc Moşii de Vară. În sărbătoarea Rusaliilor intră: Sâmbăta Moșilor, Duminica Rusaliilor şi lunea, care este cinstită ca sărbătoarea Sfintei Treimi. Rusaliile ne aduc şi anul acesta un weekend mai prelungit, având în vedere că luni, 24 iunie este zi liberă. Credincioșii merg la biserică pentru pomenirea apropiaţilor trecuţi la cele veşnice, iar apoi împart perechi de vase şi dau de pomană mâncare pentru sufletele celor adormiţi.

Pentru Moşii de Vară, gospodinele cumpără din timp farfurii şi căni sau străchini şi oale de pământ, gătesc orez sau păsat şi împodobesc cănile cu flori, în care aruncă un bănuţ. Perechile de vase cu mâncare se împart vecinilor şi rudelor, iar obiceiul s-a transmis de la o generaţie la alta.

Comercianţii de vase din Piaţa Centrală speculează această sărbătoare şi aduc în magazine tone de marfă. Luni, în Piaţa Centrală din Giurgiu, la majoritatea magazinelor de profil se găseau la vânzare castroane, farfurii, pahare, ligheane din plastic, email, porţelan sau inox. Unii dintre comercianţi au expus spre vânzare şi vase din lut, dar nu este vorba de acele vase tradiţionale confecţionate de către meşteri populari, ci de nişte adevărate kitsch-uri.

Rusalii 5 SITE

În ciuda faptului că mai sunt două săptămâni până la Sărbătoarea Moşilor, vasele şi cănile emailate dar şi lingurile de lemn se comercializau foarte bine, având preţuri destul de accesibile pentru buzunarele giurgiuvenilor.

Tradiții de Rusalii

În mitologia şi folclorul românesc, Rusaliile sunt numite şi Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Şoimanele sau Zânele. Spre deosebire de celelalte făpturi fermecate, Rusaliile umblă pe pământ doar în anumite răstimpuri, mai ales în Săptămână Rusaliilor.

Legat de Rusalii este şi faimosul joc al Căluşarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele, zânele rele. Dansul Căluşarilor este cunoscut că fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit “Dansul Ielelor ” ce i-a luat minţile. Dansul Căluşarilor este un dans păstrat din strămoși şi urmăreşte să îndepărteze vrajă picurată peste cel sedus şi să pună pe fugă ielele.

Marcela Petcu 

One Response to Gospodinele din Giurgiu se pregătesc de Moşii de Vară

    Advertisement

    Arhive