“Însemnări din pridvor”, un nou volum semnat de “giurgiuveanca” Daniela Şontică
La capitolul „noi apariţii”, avem plăcerea să semnalăm o recidivă a poetei şi jurnalistei Daniela Şontică, pe care şi noi, giurgiuvenii, în egală măsură cu buzoienii, ne-o “revendicăm”, pentru că locuieşte la Letca Nouă!
Un nume consacrat, care se bucură de un loc aparte în presa religioasă din România. Este ziaristă din 1993, în perioada 2003-2010 a fost redactor la “Jurnalul Naţional”, la ediţiile de colecţie şi redactor pe domeniul religios, interval în care am fost onorat să colaborez cu domnia sa. Actualmente, redactorul-şef al Ziarului “Lumina” al Patriarhiei Române, Daniela Şontică a debutat în 1989 în “Convorbiri literare”. Are la activ două volume de versuri publicate: „Arlechini într-o pădure sălbatică” (versuri), Editura Vinea, în 1995, şi „Uitaţi-vă prin mine” (versuri) Editura Brumar, în 2007. Buzoiancă la origini, cum am mai spus, Daniela Şontică este “revendicată” şi de giurgiuveni, pentru că are o casă şi în judeţul Giurgiu, nu departe de Biserica unde se află miraculoasa Icoană de la Letca.
Dacă nu mă înşel, Daniela Şontică “le-a furat” giurgiuvenilor unul dintre premiile unui tradiţional concurs literar. Nu a fost singurul, a mai luat premiul special la Concursul naţional de poezie „Vasile Voiculescu”, în 1994 şi Premiul pentru poezie al revistei “Luceafărul”, în 2006.
Cartea a fost lansată la Biblioteca Naţională a României, joi, 12 septembrie 2013, ora 18.00, în sala “Mircea Vulcănescu”. Foarte inspirat intitulată “Însemnări din pridvor”, apărută la Editura Trinitas a Patriarhiei Române, reuneşte peste 70 de editoriale şi alte câteva texte publicate în perioada 2010-2012 în Ziarul Lumina, unde autoarea este, aşa cum am mai menţionat, redactor-şef.
Printre cei prezenţi la lansare s-au aflat câteva nume grele ale ortodoxiei dar şi literaturii româneşti: pr. consilier patriarhal părintele Nicolae Dascălu – directorul general al Ziarului Lumina, pr. consilier patriarhal părintele Constantin Stoica – purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Elena Tîrziman, directorul general al Bibliotecii Naţionale a României şi jurnalistul Remus Rădulescu de la Radio România Actualităţi. Moderator a fost jurnalistul şi scriitorul Dumitru Manolache.
“Uneori înmiresmate de bucuria sărbătorii, alteori sentenţioase
sau meditative, cu imagini în care se îmbină încercările vieţii cu nostalgiile copilăriei, textele Danielei Şontică denotă preocuparea de a înţelege oamenii în lumina credinţei, de a mărturisi cu mijloace jurnalistice bucuriile vieţii duhovniceşti trăite cotidian.
Stilul simplu, eleganţa exprimării şi înşiruirea, de multe ori surprinzătoare a ideilor, fac din «Însemnările din pridvor» o lectură agreabilă, pe care o recomandăm cu căldură tuturor jurnaliştilor creştini. Chiar şi celor din mass-media laică, pentru că vor găsi astfel şi o parte din frământările lor spirituale şi, poate, răspunsuri la întrebări pe care nu şi le-au pus încă”, scrie în prefaţă Pr. Nicolae Dascălu.
„Marele câştig al editorialelor Danielei Şontică este acela că i-a făcut pe cei care le-au citit să înţeleagă legătura dintre credinţă şi viaţă. Credinţa noastră nu este o teorie, nu este o ideologie, ci este strâns legată de viaţa noastră de zi cu zi; de aceea, noi vorbim de legătura indisolubilă care este între credinţă şi viaţă, între credinţă şi fapte, între credinţă şi acţiune“, a spus părintele Constantin Stoica.
În cuvântul său, Remus Rădulescu a spus: „La Daniela Şontică am găsit o manieră delicată de a scrie, sensibilă, care cred că vine dintr-o grijă pentru cel despre şi pentru care scrie. Până la urmă omul, cu toate ale lui, este personajul principal al acestei cărţi în diferite ipostaze ale vieţii“.
O felicităm pe Daniela Şontică pentru ineditul demers publicistic şi o aşteptăm cu noi şi noi izbânzi literare!
Vasile Arcanu