Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Interviu cu secretarul de stat Ionel Muscalu, directorul general al OSIM

Ionel MuscaluOSIM are un nou director general, cu rang de secretar de stat, în persoana giurgiuveanului Ionel Muscalu. Fost jurnalist, “poet în vreme de ploaie”, administrator public al județului Giurgiu, şi, pentru a doua oară, secretar de stat, demnitate la care mulţi tineri politicieni visează, Ionel Muscalu îşi calculează minuţios activitatea pentru a putea duce la capăt ceea ce şi-a propus.

L-am vizitat pe giurgiuveanul nostru la sediul OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci), vis-à-vis de Universitatea Bucureşti, lângă Biserica Studenţească, solicitându-i un interviu, pe care, de altfel, ni l-a acordat cu multă amabilitate. Ionel Muscalu face o „radiografie” a sistemului în care activează, vorbeşte despre vizibilitatea acestei instituţii în România şi de redarea statutului pe care într-o oarecare măsură aceasta l-a pierdut. De asemenea, directorul general al OSIM face referire la o serie de măsuri pe care le consideră viabile, despre “noua politică” pentru schimbarea mentalitatăţii generale, menţionând, totodată, și ce își propune, în această calitate.

“Onoare şi, în aceeaşi măsură, obligaţie”

Reporter: Aţi preluat de o lună mandatul de director general al OSIM, aşadar, v-aţi familiarizat deja cu sistemul. Aţi făcut o “radiografie” a instituţiei pe care o conduceţi?

Ionel Muscalu: Domnule Vasile Arcanu, dă-mi voie să mă bucur de vederea ta, în primul rând că eşti primul giurgiuvean pe care îl primesc în acest birou vechi cu locatar nou. Numirea mea ca director general la OSIM este o onoare şi, în aceeaşi măsură, o obligaţie. O onoare fiindcă această instituţie cu caracter unic în fiecare stat al lumii are o tradiţie de peste o sută de ani în România şi o obligaţie nu doar fiindcă, aşa cum mă ştii, îmi place să fac treabă bună acolo unde mă aflu, ci pentru că mi-am propus ca în baza excelentelor relaţii pe care instituţia le are la nivel european şi mondial, să creştem vizibilitatea acestei instituţii în România şi să îi redăm statutul pe care într-o oarecare măsură l-a pierdut, măcar la nivelul statutului său. Instituţia aceasta este absolut impresionantă prin excelenţa serviciilor pe care le pune la dispoziţia publicului, prin baza umană şi materială de care dispune, prin faptul că este un garant al excelenţei imaginaţiei practice în aproape toate domeniile şi nu în ultimul rând prin specialiştii de vârf pe care îi are.

 OSIM

Reporter: Cum vi se pare OSIM-ul?

Ionel Muscalu: De departe sau din afară, OSIM poate părea un loc liniştit, în care nişte specialişti extrem de atenţi, verifică asemeni unor detectivi, pun la păstrare asemeni unor bancheri, vorbesc adesea asemeni unor doctori în domeniile de competenţă şi cer să fie respectaţi pentru faptul că în orice economie europeană sau civilizată invenţiile brevetate sunt parte din motorul de dezvoltare al acelei ţări. De aproape, vezi oamenii cu peste 20-30 de ani de muncă în această instituţie, prinşi de spectacolul zilnic al unei lumi în care se întâmplă mereu un lucru nou în strânsă corelaţie cu lumea largă.

Reporter: Pentru cititorii noștri… ce puteţi spune, pe scurt, despre activitatea OSIM?

Ionel Muscalu: OSIM are competenţe şi atributii multiple – înregistrează şi examinează cererile din domeniul proprietăţii industriale, eliberând titluri de protecţie care conferă titularilor drepturi exclusive pe teritoriul României,  este depozitarul registrelor naţionale ale cererilor depuse şi ale registrelor naţionale ale titlurilor de protecţie acordate pentru invenţii, mărci, indicaţii geografice,   desene şi modele industriale, topografii de produse semiconductoare şi noilor soiuri de plante;   editează şi publică Buletinul Oficial al Proprietăţii Industriale al României;   editează şi publică fasciculele brevetelor de invenţie;   administrează, conservă şi dezvoltă, întreţinând o bază de date informatizată;   efectuează, la cerere, servicii de specialitate în domeniul proprietăţii industriale;   desfăşoară cursuri de pregatire a specialiştilor în domeniul proprietăţii industriale;   editează şi publică Revista Română de Proprietate Industrială;   atestă şi autorizează consilierii în domeniul proprietăţii industriale, ţinând evidenţa acestora în registrul naţional.

 Ionel Muscalu 2

“Oamenii sunt foarte importanţi pentru mine…”

Reporter: Care este atmosfera, după numirea dvs în această funcţie?

Ionel Muscalu: Vă daţi seama ca în această instituţie trebuie să fie o atmosferă de lucru specială, iar oamenii sunt şi ei foarte importanţi pentru mine. Cât despre activitate, aproape că nu am timp să mă ridic de pe scaunul acesta, dar este extrem de important de lucrat aici, fiindcă trebuie să cream o noua politică şi să schimbăm un pic mentalitatea generală, fiindcă la nivel european utilitatea publică a sectorului acesta rezidă exact din faptul că este generator de noi locuri de muncă şi de dezvoltare.

Primit de preşedintele OEB, Benoit  Battistelli

Reporter: Un lucru notabil în această scurtă perioadă de când sunteţi la OSIM ?

Ionel Muscalu: Poate interesant pentru concetăţenii mei este faptul că am participat ca delegat în Consiliul de Administraţie al OEB, la Munchen, la o şedinţă europeană, aparte şi prin faptul că a coincis cu aniversarea a 40 de ani de activitate, dar şi prin tematica discutată în consiliu. Primirea mea de către preşedintele OEB, domnul Benoit  Battistelli, a fost una cât se poate de călduroasă. Vreau ca foarte curând România să capete o voce distinctă şi  atat in acest for european, cat si la OMPI(Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale) si la OAPI (Oficiul pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne) cu care déjà am purtat o discutie directa la nivelul directorului de relatii externe, urmand ca in luna decembrie, la Alicante sa abordez teme concrete de interes comun pentru cele doua institutii si pentru beneficiarii romani ai produselor noastre, direct cu presedintele Antonio Campinos.

 Ionel Muscalu 3

Şantierul… din OSIM  

Reporter: În interiorul instituţiei este un adevărat şantier….

Ionel Muscalu: Nu vă ascund faptul că în acest moment am început deja modernizarea clădirii OSIM, deşi nu am decât o lună de când am fost numit la conducere şi că voi continua şi cu alte acţiuni de modernizare de la procedurile legale până la structura de relaţii a instituţiei. Sper ca timpul pe care îl voi avea la dispoziţie să îmi permită să duc la capăt ceea ce mi-am propus, cel puţin la nivelul activităţii pe care am avut-o ca preşedinte al ANOFM. Vreau să nu uit şi să insist asupra importanţei domeniului acesta pentru că are o mare legătura cu ocuparea forţei de muncă şi dau ca sursa documente importante asumate în septembrie 2013 de către sefii OEB şi  OAPI (http://oami.europa.eu/ows/rw/resource/documents/observatory/IPR/summary/executive%20summary-ro.pdf) .

Reporter: Ce le transmiteţi giurgiuvenilor?      

Ionel Muscalu: Vă mulţumesc mult pentru faptul că aţi fost primul gazetar giurgiuvean care a avut ideea de a veni până aici şi a sta de vorbă cu mine în acest cadru şi vă urez mult succes şi pe mai departe! Vă rog să-mi permiteţi să le urez tuturor giurgiuvenilor gândurile mele cele mai bune, multă sănătate, pace şi prosperitate!

A consemnat Vasile Arcanu

Ionel Muscal 1

Advertisement

Arhive