IPJ Giurgiu: Campania de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online continuă
Având în vedere că în ultima perioadă s-a constatat o dezvoltare exponențială a comerțului în mediul online și avem posibilitatea de a beneficia de o gamă largă de promoții și campanii de promovare pentru diverse bunuri, servicii sau investiții, efectuarea cumpărăturilor online reprezintă un real avantaj.
Polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității Giurgiu atrag atenția asupra unei metode de fraude online, în care indivizi se pretind a fi experți în investiții sau în cadrul unor platforme, oferind promisiuni de sporire a veniturilor. Aceștia conving victimele să instaleze aplicații sau programe pe dispozitivele acestora, calculator sau telefon, ce permit accesul neautorizat la date personale și financiare, inclusiv la conturi bancare și parole. Prejudiciul suferit este semnificativ, deoarece infractorii au acces la toți banii victimelor.
Este crucial să fiți vigilenți în fața promisiunilor de câștiguri rapide și să nu divulgați date importante, cum ar fi cele ale cardului bancar. Evitați să instalați aplicații de control care ar permite accesul la distanță la dispozitive și de asemenea, evitați să fotografiați cardurile bancare, deoarece acestea conțin informații confidențiale ce ar putea fi exploatate de terțe părți.
Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
- Verifică dacă dispozitivul pe care îl folosești pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură.
- Cumpără de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai folosit și verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
- Mulți comercianți online îți vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Gândește-te de două ori înainte să iei o decizie și fii sigur că ai înțeles riscurile pe care le implică.
- Când faci achiziții online de la alte persoane nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
- Fii atent la promoțiile „imposibil de refuzat”! Infractorii postează anunțuri de vânzare la prețuri extrem de accesibile pentru bunuri pe care în realitate nu le dețin. Aceștia solicită plata integrală a prețului stabilit sau achitarea unui avans, iar după primirea banilor nu trimit produsele menționate în anunț sau trimit alte produse de o valoare sau calitate inferioară.
- Metoda de atragere se bazează pe articole inventate în care se regăsesc siglele unor televiziuni de știri sau publicații cunoscute de publicul din România. Infractorii se folosesc de imaginea unor celebrități din cadrul unor trusturi de media cunoscute, ori oameni de afaceri cu reputație și se folosesc de identitatea vizuală a unor televiziuni, tocmai pentru a genera încredere în informația furnizată audienței.
Multe dintre aceste vânzări fictive/investiții fictive comportă și un risc major de compromitere a cardului utilizat pentru plată. Dacă plata nu se face pe o platformă specializată, care asigură securitatea datelor bancare, acestea pot fi copiate și folosite ulterior pentru duplicarea cardului original.
Recomandare: Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunurile comandate !
În situația în care ai devenit victima unei fraude online sesizează poliția!