Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Jacques Josefovici, un evreu din vremuri apuse dar totuşi viu în amintirile giurgiuvenilor!

Familia Josefovici

În multe din casele giurgiuvenilor încă se mai găsesc fotografii executate de unul dintre cei mai importanţi “maeştri” ai genului din secolul al XX-lea, perioada 1900-1940.

Mii de chipuri de giurgiuveni, şi nu numai, au fost imortalizate de Josefovici în clasicele imagini tip carte poştală cu ocazia diferitelor evenimente personale sau sociale. Josefovici a realizat şi ilustrate, instantanee din oraşul Giurgiu. Toate aceste fotografii sunt în zilele noastre adevărate repere istorice.

Jacques Josefovici

Jacques Josefovici s-a născut în 1880. S-a căsătorit cu Eliza (născută în 1884). El a fost unul dintre cei mai renumiţi fotografi giurgiuveni cu ateliere foto atât în Giurgiu, cât şi în Bucureşti.

În Capitală, atelierul foto era deschis în colaborare cu o altă persoană, numindu-se “Papar I & Josefovici” şi se afla pe Colţei la nr. 26.

La Giurgiu, firma “Fotografia” a lui J. Josefovici, se afla pe strada Alexandru Lahovary, actuala pietonală din Centrul oraşului.

El a mai colaborat cu un alt fotograf giurgiuvean renumit: Iacob Vestner.

Henry Josefovici

Jacques a avut două case în Giurgiu: una pe strada Calomfirescu, la nr.5, şi o alta pe  strada Radu Vodă la nr.12.

Din informaţiile de care dipunem, Jacques a avut patru copii.

Primul dintre ei a fost Henry (foto), născut pe 25 aprilie 1908. El a absolvit Liceul “Ion Maiorescu”. Ulterior a plecat din ţară, renunţând la cetăţenia română, în septembrie 1964.

A urmat Ignatz (născut pe 23 decembrie 1909), Mişu (născut pe 25 martie 1913) şi Arnold (născut în 1919).

Să mai consemnăm faptul că, în 1940, Mişu figura cu o firmă de “meseriaş”, evident urmând tradiţia de familie, aceea de fotograf, în Giurgiu, la casa familiei Josefovici, din strada Lahovary, nr.10.

Familia Josefovici

În această imagine apare şi Jacques Josefovici, alături de fii săi, la bordul unuia dintre cele cinci automobile existente în vremea aceea la Giurgiu. De unde putem lesne se poate deduce că familia Josefovici se afla printre cele mai înstărite din oraş.

Nu ştim când s-a stins din viaţă Jacques Josefovici, dar fotografiile sale, o latură a capacităţii sale artistice şi a spiritului său, vor dăinui în comunitatea giurgiuveană şi nu numai.

Iancu Josefovici

În oraşul Giurgiu au existat trei ramuri al familiei Josefovici.

O alta a fost cea reprezentată de Iancu Josefovici, de profesie tinichigiu, despre care se ştie doar că s-a născut în 1857 şi a locuit foarte mulţi ani în Giurgiu. El a fost căsătorit cu Sali (născută în 1859). Cei doi au avut trei copii, toţi născuţi la Giurgiu.

Primul a fost Gabriel (5 ianuarie 1897-19 noiembrie 1897).

A urmat Bertha (4 iulie 1898-16 mai 1981, decedată la Paris, ea renunţând la cetăţenia română în 1969, şi Adela- născută în 1901.

Acestea sunt singurele date veridice despre această ramură a familiei Josefovici.

Moritz Josefovici

Ultimul, nu şi cel de pe urmă, a fost Moritz Josefovici (născut în 1884). Este posibil să fi fost fratele lui Jacques. El a locuit pe strada Morari, la nr.8. Moritz a fost comerciant. Moritz sau Moris, cum mai este trecut în anumite documente, a avut o prăvălie în Piaţa Carol, la nr. 15 şi o mercerie pe strada Gării, la nr. 31, firma fiind înscrisă la Registrul Comerţului, poziţia 91/1936.

În 1952, firma sa deja fusese radiată de comunişti. Alte amănunte nu avem despre aceste familii.

În momentul de faţă, la Giurgiu, nu mai există niciun descendent al familiei Josefovici…

Vasile Arcanu

poza fratii Josefovici

Advertisement

Arhive