LANSARE PROIECT “CU FAȚA SPRE DUNĂRE”: Apel de contribuții foto din cartierul Smârda, Giurgiu
Locuiești în Giurgiu sau ai copilărit în oraș? Ai prieteni, rude sau cunoștințe giurgiuvene?
Ajută-ne să adunăm cât mai multe fotografii de arhivă personală cu unul din cartierele de patrimoniu din Giurgiu: cartierul Smârda. Trimite-ne fotografiile tale de arhivă la atu@atu.org.ro pentru a crea o expoziție dedicată cartierului. A scoate la suprafață povestea cartierului Smârda înseamnă a spune povestea orașului Giurgiu!
Giurgiu spre orașul “cu fața spre Dunăre”
Asociația pentru Tranziție Urbană, lansează proiectul Cu Fața Spre Dunăre în cadrul programului internațional DANUrB+ la Giurgiu, destinat valorificării patrimoniului local danubian.
Proiectul construiește la Giurgiu pe bazele puse de activitățile din 2021 care au activat comunitatea orașului și reprezentanții locali prin evenimente educaționale despre patrimoniu precum Școala de Vară DANUrB+ și Zilele Dunării 2021. Dorința proiectului este de a întoarce orașul Giurgiu „Cu Fața spre Dunăre” printr-o serie de activități centrate pe regenerarea urbană și valorificare cultural-turistică a cartierului Smârda.
Cartierul Smârda “Atunci și Acum”
Cartierul Smârda este una din zonele bogate în patrimoniu din Giurgiu, un cartier cu valoare istorică ce este încă vizibilă fizic prin arhitectură, dar și prin memoria locală dezvoltată din generație în generație.
Smârda va găzdui fizic proiectul alături de comunitățile Parcul Fabricii de Zahăr și La Bordei invitând la a înțelege istoria acestui spațiu atât prin ochii rezidenților cât și importanța sa pentru oraș, a documenta alături de comunitatea locală poveștile de astăzi și a lucra împreună pentru a redefini viitorul cartierului.
Povestea cartierului Smârda începe în primă fază printr-o cercetare a cartierului în colecțiile foto publice și private ale comunității locale din Giurgiu. Cele din urmă sunt în special importante pentru perspectivele personale, adesea neștiute, asupra cartierului și vieții sociale de-a lungul timpului, așa cum a fost Smârda trăită de diferite generații.
Apel de contribuții foto
Invităm toți cei care au o legătură cu cartierul Smârda să ne susțină în documentarea istoriei cartierului prin orice fotografii disponibile în arhivele personale făcute pe stradă, în cartier, la fabricile din zonă sau în curțile caselor. Fotografiile pot fi digitale sau analog și pot surprinde spațiul fizic (casa, grădina, strada, zone cheie din Smârda) sau viața socială a cartierului (poze de familie, comunitate, evenimente ce au fost surprinse în Smârda).
Aceste materiale scot la suprafață memoria locului ce ne poate ajuta să înțelegem mai bine cum s-a schimbat cartierul, cum era atunci și cum este acum.
Ne puteți transmite fotografiile în format digital tip poză/ scan la adresa asociației atu@atu.org.ro alături de mențiunea aproximativă a locului, perioadei și numele deținătorului și/sau persoanelor din imagine.
Despre consultare și expoziție
Materialele adunate din arhive personale și colecții istorice cu susținerea Muzeului Regional “Teohari Antonescu” Giurgiu vor sta la baza expoziției de fotografie “Atunci și Acum” ce va fi lansată în primăvară.
Acesta va surprinde oameni și locuri din Smârda și va prezenta publicului istoria cartierului. Expoziția va fi de asemenea completată de perspectiva prezentă documentată de fotograful local, Costin Gheorghe și colecția video de interviuri despre viitorul cartierului și al orașului cu actori cheie din Euroregiunea Giurgiu-Ruse creată alături de TRANZIT2030.
Proiectul „Cu Fața Spre Dunăre” în Smârda se desfășoară în perioada Februarie – Iulie 2022 și va cuprinde mai multe activități de revitalizare a patrimoniului local din Smârda și continuarea activării comunității prin Festivalul “Zilele Dunării”.