Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

LAUDĂ LOR! Spre aducere aminte…

72631987_872396559824509_1124205825712193536_nPentru că mâine, 2 noiembrie 2019, Liceul de Băieţi Giurgiu, azi Colegiul Naţional Ion Maiorescu Giurgiu, sărbătoreşte 159 de ani de la înfiinţare,

pentru că mâine , sâmbătă, este ziua de vârf a activităţilor pe care liceul le-a pregătit  întru cinstirea  acestui mare eveniment,

pentru că aceşti minunaţi dascăli au făcut să ardă lumina cărţii într-o perioadă în care lampa lui Ilici pâlpâia agresiv,

pentru că promoţia noastră,… cu 11 clase, alături de aceşti admirabili oameni, ne-am desfăşurat activitatea şcolară în OBSEDANTUL DECENIU.

pentru că ei ne-au legitimat multora dintre noi profesia cu care am mers în viaţă,

m-am gândit să le amintesc numele alături de unele gânduri exprimate în  PORTRETE NERETUŞATE de dascăli care nu pot fi uitaţi ( VIAŢA, AŞA CUM A FOST, Giurgiu, 2015, carte scoasă de Promoţia 1954, cu 11 clase)

Rândul din faţă: 1. Nechifor Rădulescu – Desen –… Urmărindu-l cum se adrresa elevilor, aveai impresia că activitatea la catedră l-a uzat mai degrabă. Şi când încerca să admonesteze verbal vreo necuviinţă vreunula dintre noi, aveai impresia că adresează vreo rugăciune cuiva pe care vrea să-l îmbie la fapte bune, Când încerca să ridice vocea vreunei supărări, părea nefiresc. Pentru asta nici nu prea se supăra,…

2.Dumitru Bojanopol –Geografie _… Ţinută impecabilă impusă de costumele maron şi bleumarin ,închis, mereu călcate la dungă,îi dădea mereu aerul omului care, înainte de a pleca din casă, se uită în oglindă pentru a vedea dacă arată cum vrea el să arate. Nu l-am văzut niciodată cu pantofii murdari nici toamna cânf afară era ploaie şi noroi, Cămăşile în culori pale erau totdeauna în ton cu costumul  şi cravata…

3.Pavel Tacu – Chimie – Niciodată eu nu am ştiut când Domnul Tacu, profesorul meu de chimie, vorbeşte serios sau glumeşte, când este supărat sau bine dispus. Permanent avea un surâs care ascundea o mimică enigmatic din care puteau răsări cele mai neaşteptate surprise când era vorba de notare,

Rândul al doilea. 1. Apostol Buzatu – Educaţie fizică-…. Era tânăr, chipeş, cu aer de fante şi foarte plăcut la vorbă …. Cred că Apostol Buzatu, prin tot ceea ce spunea elevilor cu care lucre, scria pagina uinei cărţi…

3- Savin Popescu – Fizică – I se spunea Şeful. Cine şi pentru ce îi zisese aşa cred că nimeni nu mai ştia. De la o promoţie la alza se transmitea ca o pecete de autoritate această oorantă poreclă. Era cu adevărat un şef!…

4- Dumitru Bacinschi –Limba rusă- profesorul diriginte al clasei a XI.a A în care a fost elev şi autorul acestor însemnări.

Cititorii acestor rânduri, foşti elevi ai Maiorescului, pot complete citatele cu protiile impresii pentru că maşina timpului în trecut se cheamă AMINTIRE!

FOTO: Rândul I, de la stânga la dreapta: Nechifor Rădulescu. Dumitru Bojanopol, Pavel Tacu. Miho Demetrescu

              Rândul II Apostol Buzatu, Ion Mateescu, Savim Popescu, Dumitru Bacinschi

              Fotografie. probabil din 1957

Prof. Gheorghe Calotă, Brăila. Elev al Maiorescului, 1950-1954

Advertisement

Arhive