Legumele din piaţă, vândute la preţ de trufandale
Odată cu venirea oficială a primăverii, au apărut şi legumele de sezon. Le găsim în piaţa din Giurgiu, însă mulţi dintre noi ne mulţumim doar să le admirăm, pentru că preţurile foarte mari ne împiedică să ne umplem sacoşele cu ele.
Piaţa Centrală din Giurgiu abundă de verdeţuri şi legume de primăvară. O scurtă plimbare printre tarabe te face să te gândeşti la o salată cu de toate, aşa cum le place românilor. Mulţi, însă, ne mulţumim doar cu privitul, sau ne cumpărăm doar câteva fire, aşa, de poftă. Puţini îşi permit să dea 1,5-3 lei pe o salată, 6,5 lei pe un kilogram de spanac şi 6,5 lei pe kilogramul de roşii.
Preţuri de import
În Piaţa Centrală, tarabele sunt încărcate, dar aproape toate mărfurile sunt de import. Micii producători au adus doar câteva verdeţuri. În afară de ceapa verde, toată marfa este din străinătate. Roşiile sunt din Italia, salata (cu excepţia celei mai mici, de 1,5 lei), dar şi ridichile, provin din import.
Ardeii graşi sunt din Spania, pentru că legumele româneşti nu au apărut încă. Aşa se face că legumele de primăvară sunt atât de scumpe încât abia te poţi apropia de ele. Din cauza preţurilor mari, oamenii vin şi cumpără doar strictul necesar.
Roşiile costă între 6-7 lei kilogramul, ardeii graşi 11 lei, ardeii kapia 11 lei, salata 1,5 – 3 lei, cinci fire de ceapă verde într-o legătură 1 leu. Spanacul se vinde cu 6,5 lei kilogramul, pentru că este deja curăţat.
M. Petcu