Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Misterele oraşului Giurgiu, ascunse în adâncuri

mistereCentrul oraşului Giurgiu ascunde o mulţime de mistere, de la biserici îngropate, la cimitire şi tuneluri  secrete, de a căror existenţă puţini ştiu.

Istoria Catedralei „Adormirea Maici Domnului” este cunoscută aproape de fiecare persoană care trece prin zonă. Mai puţini ştiu că în partea dreaptă a lăcaşului de cult se află vechea biserică, şi de jur-împrejur, chiar şi un cimitir.

Situl „Giurgiu- Biserica Adormirea Maicii Domnului”

Este îndeobşte cunoscut, nu numai printre locuitorii oraşului, dar mai ales printre specialişti, faptul că în vremuri de restrişte, în timpul stăpânirii otomane, creştinii acestei cetăţi dunărene, pentru a nu-şi pierde credinţa strămoşilor, şi-au construit un locaş de cult în măruntaiele pământului. Peste veacuri, până în zilele noastre, s-a putut vedea dovada existenţei unei biserici subterane lângă catedrala episcopală de astăzi.

Fotografiile, pisania şi alte documente sprijină ideea existenţei unei valoroase mărturii a creştinismului acestor meleaguri dunărene ascunse încă sub pământ şi, de aceea, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, dar şi al Muzeului Judeţean ,,Teohari Antonescu” din judeţul Giurgiu, am făcut toate demersurile pentru obţinerea unei autorizaţii de cercetare arheologică preventivă.

O dată cu obţinerea acestei autorizaţii, începând cu ziua de 9 iunie 2008, sub conducerea arheologilor renumiţi, Francisc Cristian Schuster şi Ecaterina Ţânţăreanu, au început săpăturile arheologice în situl „Giurgiu- Biserica Adormirea Maicii Domnului. Episcopia Giurgiului a asigurat echipei de cercetători condiţii optime pentru desfăşurarea acestei activităţi.

Biserica subterană

De altfel, textul unei inscripţii cioplite în piatră, în limba română, scrisă cu caractere chirilice, păstrată în catedrală, relevă că aici se află o biserică subterană. „Inscripţie deasupra monumentului/Subt acest monument zidit/Jertfelnic bisericii vechi existând/ La anul 1806 în pământ clădită/Cu hramul Adormirea Maicii Domnului slăvită/Sub oblăduire otomană fiind/Neîngăduit deasupra a fi zidită/La anul 1851 din nou s-a înfiinţat/Sub acel hram înălţat/Şi cea veche s-a stricat/Prin îndemnul Părintelui Protopop/Anume Drăgan Mirodat/Sub îngrijirea dumnealor/ Manole Grabobici şi Daniil Denea/Epitropii acestei biserici/În a jertfelnicului mărire/Întru veşnica pomenire/ Scriitor Dascălu Dumitru, an 1859.”

pisania SITE

Potrivit documentelor vremii, până în 1829, an în care prin Tratatul de la Adrianopol raialele Turnu, Giurgiu şi Brăila trec sub administraţie românească, creştinilor din aceste teritorii nu li se îngăduia să-şi construiască locaşuri de cult deasupra solului şi nici să aibă clopote la ele. De aceea, creştinii erau nevoiţi să contruiască biserici îngropate sub pământ.

Aşa că lângă actuala catedrală se află o biserică subterană, dar şi un cimitir, pentru că în trecut giurgiuvenii îşi îngropau rudele chiar în curtea bisericii. Existenţa unui cimitir subteran pe locul din jurul lăcaşului de cult a fost susţinută cu ceva ani în urmă de „Giurgiuveanul”, iar Episcopia Giurgiului împreună cu Muzeul Judeţean au demarat o cercetare arheologică, în urma căreia au fost descoperite rămăşiţe umane care confirmau ipoteza noastră.

mormant 3 SITE

Săpăturile s-au oprit însă în scurt timp, din nu se ştie ce cauze.

Din păcate, biserica de sub pământ nu a fost scoasă la suprafaţă.

Cimitirele de sub oraş

Cimitirul de sub actuala catedrală nu este şi singurul din centrul oraşului Giurgiu. Sub amplasamentul pe care acum se află Parcul Alei există un alt cimitir, dar musulman. În anii trecuţi, muncitorii care au efectuat lucrări în zonă au dat peste morminte islamice. Se crede că turcii, care au stăpânit oraşul sute de ani, îşi construiseră cimitirul lângă moscheea care se afla pe locul unde acum funcţionează Biserica Sf. Nicolae, aceasta fiind transformată în lăcaş creştin de către ruşi.

Încă un cimitir subteran se află vis-a-vis de curtea Şcolii nr.4, sub blocuri, unde evreii din oraş îşi îngropau semenii, în zonă fiind descoperite morminte israelite.

Advertisement

Arhive