Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Preasfinţitul Ambrozie şi deputatul Florian Nicolae, prezenţi la sfinţirea Bisericii Sf. Gheorghe Nou din Capitală

poza (42)Astăzi, sâmbătă, 16 august 2014, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alţi ierarhi, printre care şi Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a sfinţit pictura nouă şi a binecuvântat lucrările de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncoveneşti. Premierul Victor Ponta, alături de alţi oficiali români,  a participat, de asemenea, la manifestările religioase prilejuite de împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni. Printre invitaţi s-a aflat şi deputatul de Giurgiu, Florian Nicolae.

poza (39)

Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă biserica Sfântul Gheorghe Nou, înconjurat de un sobor de ierarhi români şi ierarhi delegaţi ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului şi Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfântul Constantin Brâncoveanu. La sfârşitul Sfintei Liturghii, s-a dat citire Actului sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni.

“Este un moment de reflecţie duhovnicească. Noi trebuie să-I mulţumim Bunului Dumnezeu şi Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu că suntem părtaşi acestui moment epocal. Am inima plină de bucurie că am reuşit, în cei şapte ani de când am primit acestă înaltă misiune de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, să duc la bună împlinire toate lucrările de restaurare: de la pictura în tehnica frescă, săvârşită de maestrul Moldoveanu şi echipa sa, pictură alcătuită din peste 1400 de m.p ce cuprinde biserica şi pridvorul, până la lucrările de restaurare a tuturor elementelor artistice din piatră, inclusiv cele brâncoveneşti. Exteriorul bisericii a fost restaurat, iluminatul ambiental este de înaltă calitate şi pune în evidenţă arhitectura, pictura şi elementele de piatră, elemente decorative brâncoveneşti.

Emil Cărămizaru

Noi am refăcut întregul mobilier al Bisericii, odoare şi multe alte aspecte care ţin de infrastructura acestui sfânt locaş. Placa mormântului Doamnei Maria Brâncoveanu a fost restaurată de către maestrul Anton Raţiu, sculptor restaurator, şi am lăsat două guri de vizitare, cu sticlă securizată, cu lumină ambientală, la cripta Sf. Constantin Brâncoveanu ( să se vadă de unde am scos şi am strămutat Sfintele Moaşte în racla din argint aurit) şi, de asemenea, vestigiile unor biserici anterioare – biserica lui Dobruş Banul şi cea a lui Panaiotache Nicussios”, a declarat părintele profesor doctor Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou.

Advertisement

Arhive