Preasfinţitul Episcop Ambrozie al Giurgiului, Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei?
Potrivit Patriarhiei Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi de Locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a prezidat la Reşedinţa Patriarhală şedinţa consultativă a Sinodului Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei pentru desemnarea candidaţilor la scaunul rămas vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei în urma trecerii la Domnul în data de 7 ianuarie 2013 a vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Epifanie Norocel.
În deschiderea şedinţei consultative, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus: „Este vorba de o lucrare deosebit de importantă şi anume de a continua activitatea bogată şi dinamică a Înaltpreasfinţitului de vrednică pomenire Epifanie, Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. A fost o activitate de 30 de ani cu foarte multe realizări şi cu foarte multe eforturi. Este nevoie de un om corect în administrarea patrimoniului moştenit, un om cinstit în organizarea centrului eparhial şi a vieţii din toată eparhia, dar şi un om de cultură care poate duce flacăra culturii ortodoxe româneşti din zonă mai departe şi să o evidenţieze în ţară şi daca e posibil şi în afara ţării. Noul Arhipăstor al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei trebuie să păstreze moştenirea primită şi dacă e posibil să o completeze. Trebuie să păstreze, nu să diminueze patrimoniul material, cultural şi spiritual al Eparhiei”.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat importanţa continuării activităţii vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie: „În situaţia economică financiară a României de astăzi însăşi menţinerea tuturor instituţiilor create şi organizate este o sarcină nu prea uşoară, deoarece sunt instituţii şi programe începute, mai ales programe sociale care trebuie continuate. Biserica având o lucrare cu valoare de simbol trebuie să aducă speranţă prin lucrările sale. Nu are voie să lucreze în aşa fel încât să se constate eşecul. Deci, odată un lucru început, cum ar fi îngrijirea bolnavilor, ajutorarea săracilor şi multe alte activităţi care au adus speranţă şi bucurie, ele trebuie continuate. Nu se pot întrerupe în mod arbitrar sau prin simplul fapt că nu mai avem mijloace de susţinere, ci trebuie căutate noi mijloace de susţinere pentru activităţile începute”.
Misiunea noului arhipăstor al Buzăului și Vrancei trebuie să cuprindă toate sectoarele administrative: „Noul Arhipăstor trebuie să dezvolte o activitate culturală mai intensă, o activitate teologică şi spirituală care să pună în valoare aspectele principale ale credinţei ortodoxe, valorile perene ale Ortodoxiei, dar şi ale spiritualităţii româneşti. De asemenea, noul Arhipăstor trebuie să intensifice preocuparea sa pentru viaţa monahală. Au existat trei mănăstiri când a venit Înaltpreasfinţitul Epifanie la Buzău, iar acum sunt peste 30. Aceste mănăstiri, în deosebi cele noi, trebuie sprijinite mai mult, nu toate având număr suficient de monahi”, a spus Preafericirea Sa.
Sinodul Mitropolitan a stabilit şi priorităţile ce trebuie avute în vedere în cadrul Eparhiei Buzăului și Vrancei: „Din punct de vedere al nevoilor pastorale, misionare, social-filantropice şi culturale este încă de lucru. Nimeni nu poate să spună că dacă vine un nou Arhipăstor nu prea mai are de lucru. Cine este harnic şi râvnitor găseşte totdeauna noi câmpuri de activitate, noi forme de evidenţiere a valorilor eterne ale Ortodoxiei, dar şi ale culturii şi spiritualităţii româneşti. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi tinerilor. Avem de continuat această lucrare cu tinerii pentru că secularizarea este cel mai mare duşman al credinţei astăzi. Nu atât ateismul militant este problema, ci nihilismul sau indiferenţa religioasă sau spirituală, delăsarea duhovnicească, care se vede adesea în occident prin catedrale goale, candele stinse şi suflete pustii. Secularizarea nu este ceva care stă în faţa noastră, ci este un duh care intră în mintea omului în privire lui, comportamentul lui, din toate părţile. Fenomenului secularizării de astăzi nu i se poate răspunde decât cu o spiritualitate, cu o sfinţenie mai intensă şi mai profundă. Cel care se roagă mai mult acela biruieşte”, a arătat Patriarhul României.
Şedinţa consultativă a hotărât menţinerea desemnării celor doi candidaţi, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, făcută de Sinodul Mitropolitan în după amiaza zilei de 18 februarie. Cei doi episcopi sunt candidaţii Sinodului Mitropolitan ai Munteniei şi Dobrogei şi ai Adunării Eparhiale a Buzăului şi Vrancei pentru scaunul de Arhiepiscop. În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din data de 28 februarie va fi ales noul Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.