Protocol de colaborare cu Primăria Giurgiu pentru implementarea unui program de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin
Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) au semnat un protocol de colaborare cu Primăria Giurgiu pentru implementarea unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.
In cadrul acestuia, femeile între 24 şi 64 de ani din Giurgiu, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare. Testarea, care are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, ȋn care sunt vizate peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia.
„Incidența cancerului de col uterin poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening, ȋnsă, din păcate, ȋn Romȃnia gradul de prevenţie este foarte redus. Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, comparativ cu peste 70% ȋn majoritatea ţărilor din UE. Tocmai de aceea, ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE. Este absolut necesar să creştem numărul femeilor care se testează, iar proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare reprezintă un pas foarte important ȋn acest demers.”, declară Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
„Suntem ȋn permanenţă preocupaţi să realizăm sau să ne implicăm ȋn programe care să crească bunăstarea locuitorilor din Giurgiu. Cu atȃt mai mult am răspuns pozitiv parteneriatului ȋn cadrul acestui proiect, cu cȃt el vizează un subiect atȃt de sensibil şi de important – sănătatea femeilor. Ne bucurăm că putem, alături de partenerii din cadrul proiectului, să oferim femeilor din Giurgiu posibilitatea de testare gratuită şi să contribuim, astfel, la prevenirea acestei forme de cancer şi, implicit, la sănătatea locuitorilor din Giurgiu”, spune Valentin Adrian Anghelescu, Primar al municipiului Giurgiu.
Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program pot contacta coordonatorul judeţean al proiectului, Elena Groasa, la numărul de telefon 0769.942.108.
Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). Detalii privind proiectul pot fi accesate pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Despre Fundația Renașterea
Misiunea Fundației Renașterea este de a crește gradul de conștientizare al populației privind importanţa adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilităţii civice în România şi de creare a unor parteneriate în beneficiul sănătății românilor.
Fundaţia RENAŞTEREA pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. Autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, în anul 2008, statutul de organizație de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația a fost premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincţia „Pearl of Wisdom”. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.
Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”
Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) este unitatea de referință în domeniul sănătății mamei și copilului și se poate mândri cu rezultate notabile de-a lungul a peste jumătate de secol, în domeniile pediatrie, obstetrică-ginecologie, dar și cercetare. Prezentă la evenimentele naționale și internaționale ale colectivului, a transmis că îmbinarea experienței profesionale și a tehnologiei inovative conduc către creșterea calității serviciilor medicale și asistenței medicale, evoluția fiind vizibilă și în cadrul perfomanțelor acumulate în ultimii ani.
INSMC este cunoscut ca fiind una dintre unitățile care oferă asistență medicală zi și noapte în unități spitalicesti și ambulatorii; ca unitate de învățământ medical superior (obstetrică-ginecologie, neonatologie și pediatrie), specializare și perfecționare postuniversitară, precum și învățământ pentru personalul mediu; cercetarea științifică (în domeniul sănătății mamei și a copilului) este un obiectiv major al activității INSMC.
De asemenea, este organul tehnico-metodologic al MS în cele 2 domenii (sănătatea mamei și copilului) și implicat în educația pentru sănătate (promovarea sănătății). În plus, este și coordonatorul unor programe naționale de sănătate a mamei și a copilului.
Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN
Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN este o organizație nonguvernamentală, înființată în 2007. Membrii fondatori ai organizației sunt tineri activiști romi și ne-romi, cu vastă experiență în elaborarea și implementarea de proiecte/programe adresate comunităților cu romi, în realizarea de analize/studii/cercetări care reflectă situația comunităților cu romi, cu experiență în realizarea și implementarea de campanii de informare și conștientizare a membrilor comunităților cu romi, cu experiență în livrarea de sesiuni de formare pentru adulți, în implementarea de campanii de lobby și advocacy etc.
Centrul FILIA
Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy, activism, sensibilizare, studii și analize. Ne dorim o societate solidară, în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor. Promovăm dialogul social și dialogul cu insituțiile statului și actori relevanți în domeniul egalității de gen, în vederea combaterii inegalităților de gen. În același timp, ne asumăm rolul de watchdog specific societății civile și credem că este important ca derapajele instituționale din domeniul egalității de gen să fie sancționate în mod public.