“Racheta albă”, filmul de aventuri al copilăriei multora dintre noi, realizat la Giurgiu!
Ambasadorul României în Republica Slovenia, decanul Facultăţii de Urbanism şi basistul de la Spitalul de Urgenţă, toţi giurgiuveni, sunt “capetele de afiş locale” ale unui serial de aventuri, filmul copilăriei multora dintre noi, care a făcut furori în 1984. Au fost opt episoade a câte 30 de minute, în care copiii din România evadau pur şi simplu din spaţiul ideologic comunist, alături de “Racheta albă”.
De la început trebuie să amintim că “Racheta alba” a fost un film cu şi despre pionieri. Un film în faţa căruia generaţia de azi s-ar amuza. “Racheta albă” a fost realizat de către Studioul Cinematografic București Româniafilm și TVR în anul 1984. Cum am mai spus, serialul a avut opt episoade, fiecare de câte 30 minute.
A fost realizat după romanul omonim al lui Ludovic Roman. Doi copii, în vacanța de vară, sunt antrenați în o serie de aventuri, după ce descoperă în podul casei un document vechi, care dispare însă. Astfel, ei devin detectivi și membri ai unei echipe cu care fac o serie de descoperiri în laboratorul lor de cercetări cosmice, numit „Racheta albă”.
Multe secvenţe din serial au fost filmate la Casa pionierilor şi şoimilor patriei Giurgiu.
În film mai apar imagini din Parcul Alei.
Regia şi scenariul i-au aparţinut Cristianei Nicolae, după romanul „Racheta albă” a lui Ludovic Roman.
În rolurile principale au fost distribuiţi: George Constantin -profesorul Axinte, Radu Cristian Nicolae – Viorel, Velisar Mirea – Dan, Yvonne Cezar – Stejara, Adrian Vâlcu – Codrin, Mihai Pavlovici – Nicolo, Tatiana Spineanu – Georgiana, Cătălin Micu – Gâză, Sorina Didilescu – Lucica, Val Paraschiv – tatăl lui Viorel, Silvia Năstase – mama lui Viorel.
Printre actori apare şi Mircea Creţu (foto sus, în mijlocul imaginii), actor giurgiuvean, fost director al Teatrului “Ion Vasilescu”, rebotezat Teatrul “Valah” şi redenumit “Tudor Vianu”.
Racheta albă şi pionierii giurgiuveni
Alături de personajele principale, în film apar şi câţiva micuţi “actori” autohtoni: Cosmin Boiangiu, Tiberiu Florescu, Anca Bădilă, Denice Matei, Roxana Roşu, Mihaela Sfetcu, Crina Dan, Roxana Marinescu şi alţii.
În prezent, diplomatul de carieră Cosmin Boiangiu (născut în Giurgiu, pe 24 martie 1970) este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Slovenia.
Conferenţiar dr. arhitect Tiberiu Florescu (născut în Giurgiu, pe 3 ianuarie 1971), despre care noi am mai scris, este decanul Facultăţii de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti.
În filmul “Racheta albă”, printre aparatele complicate, apare şi motorul eolian cu instalaţie de pompat apă şi generator de energie electrică realizat la Cercul de carturi şi la Casa pionierilor şi şoimilor patriei Giurgiu, de către pionierii: Marcel Logofătu, Stelian Iane, Gavrilaş Stan, şi Stelian Dragnea, sub îndrumarea conducătorului de cerc, Stoian Cornea.
Ei bine, Marcel Logofătu (născut în Giurgiu, pe 3 august 1969), Bamby pentru apropiaţi, este basistul trupei Spitalul de Urgenţă.