Recomandări pentru perioada de caniculă
Primul şi cel mai important este mesajul către populaţia cu risc: bătrâni, bolnavi, copiii mici, care ar trebui între orele 11 şi 18 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare.
În plus, este necesar consumul minim de 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, cât mai multe fructe si legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare.
Pe timpul caniculei, specialiştii ne indică să avem grijă la alimentaţie şi hidratare. În această perioadă se vor consuma alimente uşoare, mai puţine grăsimi şi mai multe legume şi fructe, adică vitamine, pentru ca organismul nostru să facă faţă temperaturilor ridicate.
Hidratarea, atât la adulţi cât şi la cei mici, presupune consumarea unei anumite cantităţi de apă necesară organismului. Este indicată evitarea sucurilor carbogazoase, alcoolului dar şi a băuturilor foarte reci.
Un prosop sau un cearceaf ud, pe piele, vă poate scăpa de o insolaţie sau revenirea la o temperatură normală a organismului.
Dacă ieşiţi din casă, nu uitaţi să luaţi şi o sticlă cu apă!
Este indicat a se purta o pălărie pe cap (sau umbrele) şi haine deschise la culoare, pentru a nu atrage şi mai mult căldura. Nu se recomandă hainele strâmte, din materiale sintetice şi nici încălţămintea incomodă şi închisă pe picior, de genul pantofilor, cizmelor etc.