REOS Production Giurgiu: Proiectul Green Light Drive – Green Industry
În prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, Ambasadei Norvegiei în România şi a partenerilor din proiect, la sediul REOS, din Giurgiu, Sos. Bucureşti, nr. 219, a avut loc inaugurarea halelor de producţie, a spaţiilor de depozitare şi prezentarea prototipului lămpilor LED destinate iluminatului stradal.
Este un adevăr evident faptul că în ziua de astăzi societatea, activitatea economică, viata zilnica a noastra au devenit din ce în ce mai dependente de resursele energetice.
Cum cele minerale fosile: petrol, gaze naturale, cărbune au un impact major asupra mediului inconjurator, prin poluarea pe care o produc si implicit asupra calitatii vietii, energia viitorului mai bun si cu poluare zero este cea din surse alternative regenerabile.
În acest context, REOS Production SRL a inteles că viitorul nu poate fi decât al energiei regenerabile și cu sprijinul INNOVATION NORWAY si NORWAY GRANTS a demarat in anul 2014 proiectul “Green Light Drive – Green Industry” care va avea drept rezultate:
– Creșterea eficienței energetice a unității de producție a firmei prin reducerea pierderilor energetice și prin producția de energie electrică ecologică votovoltaica pentru consumul propriu dar și pentru
consumul din zona al altor agenti economici sau case de locuit.
– Dezvoltarea unei unității de producție prin asimilarea in fabricatie a lămpilor de iluminat cu LED, tehnologie de ultima generatie, destinate pentru consumatorii industriali. S-a avut in vedere punerea in functiune a unei linii de productie, prin achizitionarea utilajelor din Norvegia si a tehnologiei necesare. Azi puteti sa vedeti primele prototipuri de lampi ce vor fi produse.
– Dezvoltare economică durabilă a firmei REOS Production, cu un impact favorabil asupra mediului înconjurător care tinde spre zero poluare.
In cadrul proiectului s-a efectuat extinderea spatiului de productie, depozitare si birouri prin constuirea Halei C4, construirea de birouri moderne si realizarea unei fatade noi, sistematizarea curtii; izolarea termica a spatiilor de productie, depozitare si administrare, prin refacerea acoperisului si termoizolarea cladirilor, izolare care conduce la cresterea gradului de confort pentru personalul angajat, atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna, concomitent cu reducerea consumului de energie pentru atingerea acestui obiectiv .
Dezvoltarea unei linii de productie pentru lampi LED vine in intampinarea nevoii de a utiliza echipamente pentru iluminat care sa foloseasca ultimele tehnologii disponibile pe piata la acest moment, echipamente care sa fie produse local.
Avantajele folosirii tehnologiei LED sunt incontestabile.
În prezent, tehnologia cu LED-uri este alternativa cea mai eficientă și durabilă la sursele de lumină tradiționale. Economiile de energie sunt considerabile: cca 90% față de lămpile incandescente, 85% în comparație cu cele cu halogen și, respectiv 55% față de lămpile fluorescente.
Corpurile de iluminat cu LED-uri au o durată de viață mult mai mare în comparație cu cele tradiționale. De obicei, LED-urile au o durată de funcționare între 40.000 și 70.000 ore, spre deosebire de 750 ore cât are un bec incandescent tradițional.
Eficiența luminoasă a unei surse de lumină este raportul dintre fluxul luminos și puterea de intrare. Acest lucru este exprimat în lumeni / watt. În prezent, LED-urile au o eficacitate luminoasă de până la 120 lm/W, comparativ cu 13 lm/W pentru lămpile cu incandescență, 16 lm/W pentru lampile halogen și de 50 lm/W – corpurile fluorescente.
Nu in utima instanta, alinierea productiei la directivele europene, care prevad inlocuirea totala a lampilor clasice cu lampi cu tehnologie led.
Partea esentiala din cadrul proiectului o reprezinta construirea centrelei electrice fotovoltaice pentru producerea de energie electrica „verde”.
Centrala electrica fotovoltaica are o capacitate de 277,94 kWp si este compusa din 1069 panouri fotovoltaice, fiecare dintre ele cu o capacitate de 260 Wp. Panourile folosite sunt certificate conform standardelor europene in domeniu si folosesc tehnologia celulelor de siliciu policristaline.
Panourile sunt montate pe acoperisul halelor de productie/depozitare. Structura de sustinere a unui modul se monteaza pe acoperis prin intermediul unor ancore metalice.
Societăţi din Giurgiu, implicate în acest proiect
Deoarece, pe langa ideea de dezvoltare durabila, s-a avut in vedere si dezvoltarea capacitatilor de constructii, servicii si know-how local, in realizarea proiectului s-au implicat societati din Giurgiu, care au dus proiectul de la stadiu de idee, la stadiu de realizat.
Astfel, proiectul s-a realizat prin participarea urmatoarelor societati:
- Pentru realizarea lucrarilor de constructii si izolare:
SC RAF CONSTRUCT SRL, Giurgiu – constructor, responsabil cu construirea halei C4, birouri administrative si fatada, sistematizare gard, refacere acoperis, termoizolare cladiri.
- Pentru construirea centralei fotovoltaice:
SC CRISIR INSTAL SRL, Giurgiu – antreprenor general, responsabil cu asigurarea echipamentelor si utilajelor pentru executie, construirea centralei electrice fotovoltaice, punerea
acesteia in functiune si functionarea sa.
SC ENERGY SAVING SRL, Singureni, jud Giurgiu, responsabil cu proiectarea de arhitectura si electrica, achizitia si asamblarea tuturor echipamentelor, efectuarea probelor si testelor necesare
punerii in functiune a centralei fotovotaice.
SC GIURGIU SOLAR GROUP SRL, Giurgiu – consultant si integrator, resposabil cu proiectarea de arhitectura si rezistenta, cu intocmirea documentatiilor necesare obtinerii tuturor avizelor, acordurilor si autorizatiilor necesare construirii centralei fotovoltaice, racordarii la SEN, punerii in functiune si functionarea acesteia. Asigurarea valorificarii energiei electrice produse si a incasarii contravalorii certificatelor verzi.
Proiectul este susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare în Industria Verde România.