Special Olympics România face o propunere de politici publice în domeniul sportului pentru persoanele cu dizabilități intelectuale
Special Olympics România a lansat în spațiul public o propunere de politici publice în domeniul sportului pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, în cadrul Conferinței Naționale LIDERI PRIN SPORT din data de 13 februarie 2024. Conferința cu tema ”Integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale” a fost organizată de Fundaţia Special Olympics din România (FSOR) și a avut loc la sediul Agenției Naționale pentru Sport din București.
Propunerea FSOR vrea să răspundă la problema participării reduse la sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Cercetările în domeniu relevă faptul că marea majoritate a persoanelor cu dizabilități din România nu fac sport, ceea ce are efecte negative asupra sănătății și incluziunii lor sociale. Sportul ajută oamenii cu dizabilități intelectuale să-și dezvolte abilitățile fizice și sociale, să-și îmbunătățească sănătatea, să devină mai independenți, să-și facă prieteni.
Problema descrisă poate fi ameliorată prin îmbunătățirea politicilor publice care să sprijine persoanele cu dizabilități intelectuale să participe la activități sportive. Punctul de pornire îl pot reprezenta câteva propuneri de îmbunătățire a legislației în domeniul sportului, în mod particular a Legii educației fizice și sportului nr.69/2000, în sensul includerii de referiri la sportul adaptat și competițiile dedicate sportivilor cu dizabilități intelectuale. Deși în ultimii ani aceștia au reprezentat cu demnitate România la Jocurile Mondiale Special Olympics, obținând un număr impresionant de medalii, acestea nu sunt menționate în Legea sportului. Un exemplu ar fi ca, în Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, pe lângă Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice, să se adauge și Jocurile Special Olympics. Mai multe detalii pot fi găsite aici.
Inițiatorii acestui demers sunt Fundația Special Olympics din România și Comitetul Sportiv Național Special Olympics. CSNSO este o rețea informală care reunește 15 cluburi sportive care au ca membri persoane cu dizabilități intelectuale. CSNSO susține accesul nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilități intelectuale la practicarea sportului în forme adaptate nivelului lor de abilități, în conformitate cu principiile și metodologia mișcării globale Special Olympics.
Viorel Mocanu, Coordonatorul CSNSO, a declarat: ”Experiența Fundației Special Olympics România de 20 ani de lucru cu peste 27.000 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara demonstrează puterea transformatoare și importanța sportului pentru sănătatea și incluziunea socială a acestei categorii. Comitetul Sportiv Național Special Olympics militează pentru recunoasterea sporturilor adaptate Special Olympics drept o componentă legitimă și valoroasă a marii familii a sportului românesc. Aducem drept argument recent constituirea unei delegații sportive care a reprezentat cu onoare România la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics de la Berlin din iunie 2023, unde ai noștri au concurat alături de sportivi cu dizabilități din peste 190 de țări și teritorii.”
Propunerea a fost făcută publică astăzi, la Conferința Națională care a marcat finalul proiectului ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale”. Includem aici câteva din rezultatele proiectului:
– 135 de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) din 15 județe au fost instruite în tehnici de advocacy și leadership; peste 100 de persoane au abordat autoritățile locale pentru a solicita acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente săptămânale și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive.
– Din reprezentanți ai PDI și ai mentorilor lor s-a format Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics, cu misiunea de a prezenta drepturile acestei categorii de persoane și beneficiile practicării sportului de către acestea.
– Au fost înființate 7 Cluburi Sportive dedicate PDI; în total 15 cluburi sportive au fost implicate în activități.
– Reprezentanții cluburilor sportive și ai Comitetului Sportivilor Lideri au învățat de la organizația parteneră ASCDMSS și de la colaboratorii de la Special Olympics Islanda cum să facă demersuri de advocacy pentru a obține acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente și cum să obțină fonduri de la autoritățile locale.
– S-a creat rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu rol de reprezentare a PDI și de punere în practică a legislației UE privind nediscriminarea în sport.
– S-au organizat două Conferințe Naționale (prima în septembrie 2022 și a doua astăzi), două competiții sportive regionale (în mai 2023 la Brașov și Cluj Napoca) și două naționale (în octombrie 2023 la Deva și în februarie 2024 la Cheile Grădiștei).
– Sub îndrumarea a peste 275 de voluntari, peste 700 de sportivi cu dizabilități intelectuale din cele 15 județe s-au antrenat periodic și/sau au participat la competiții, la sporturi precum: baschet, fitness, gimnastică, patinaj pe role, înot, scrimă, fotbal, schi fond ș.a.
– Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a 37 de luni și a fost implementat în 15 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.
În cadrul conferinței și-au reconfirmat susținerea pentru sportivii Special Olympics federațiile de: Atletism, Baschet, Fotbal, Gimnastică Artistică, Judo și Rugby. De asemenea, și-au împărtășit opiniile președinți de cluburi sportive, parteneri locali ai acestora, profesori, antrenori, părinți și echipa FSOR dar și sportivi Lideri.
Proiectul „Lideri prin sport” este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
*Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă
Despre proiect
Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri SO pentru a aborda autoritățile locale și pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. De asemenea, s-a coagulat rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu scopul de a reprezenta PDI și de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacitățile PDI și a îmbunătăți accesul lor la practicarea sportului.
Persoanele cu dizabilități intelectuale (PDI) au un coeficient de inteligență mai mic decât 70 și limitări în anumite arii ale vieții, numărul acestora fiind estimat de Organizația Mondială a Sănătății la 1 – 3% din populația globală.
Despre Fundaţia Special Olympics din România
Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în întreaga lume, din care aproximativ 130.000 în România. Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ele și la familiile lor prin competiții, cursuri, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri și prin soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale.
Informații și fotografii despre Special Olympics România: site, Facebook, Instagram, Linkedin.
Contact: Oana Grecea, PR & Comunicare, Tel: 0722 544 601, o.grecea@specialolympics.ro
Despre Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor . (ASCDMSS)
Asociația a încheiat relații de parteneriat și colaborare cu peste 12 Federații Sportive și reprezintă interesele a peste 20 de Cluburi Sportive din mai multe județe și ramuri sportive. Cu ajutorul personalului specializat, ASCDMSS a asigurat consultanța de specialitate cu ocazia demersurilor care au avut drept rezultat înființarea a două noi Federații Sportive (Darts și respectiv Chanbara), fiind certificată de Ministerul Tineretului și Sportului ca structură în cadrul Sistemului Național de Educație Fizică și Sport din România.
Despre Special Olympics Islanda
SO Islanda sprijină integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale organizând pe tot parcursul anului antrenamente și competiții sportive dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale. SO Islanda este parte dintr-un organism similar ca organizare cu rețeua informală Comitetul Național Sportiv SO, are o bogată practică în advocacy, rezultatele fiind atât în domeniul sportului (acces la săli/terenuri/ baze sportive pentru PDI și antrenorii lor), cât și în cel al vizibilității PDI în comunități și la nivel național.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.