Ştiri… în neştire
DICŢIONAR: MALADIE s. (MED.) afecțiune, boală, (rar) rău, suferință, (livr.) morb, (pop.) beteșug, patimă, vătămare, (înv. și reg.) neputință, (reg.) betegie, betejeală, (înv.) lîncezime, lîngejune, lingoare, morbiciune, pătimire. (Are o ~ ascunsă.)
PANDEMÍE s.f. Boală care atacă aproape toată populaţia unei regiuni, a unei ţări etc. [Gen.-iei. / < fr. pandémie, cf. gr. pan – tot, demos – popor].
FOAMEA – senzaţia neplăcută produsă de lipsa hranei. Există o FOAMEA de BANI, Sunt popoare la care există o FOAME de MUNCĂ.
De când cu telefonul mobil, ba şi cu telefonul …inteligent, cu tableta, cu calculatorul , cu leptopul a apărut FOAMEA DE ŞTIRI
Am dat sensul de dicţionar al acestor câteva cuvinte care, după părerea noastră, au ceva legătură cu modul în care încercăm să aducem în discuţie o problem de actualitate.
*Ştiri interne, externe, online, pe surse, mondene, cancan, noutăţi, ale zilei, de ultimă oră, cele mai noi ştiri, în direct, locale, agricole, din trafic, din sport, din lumea…,după-amiezii, matinale, BULETIN DE ŞIIRI
*MASS-MÉDIA s. f. Termen care desemnează ansamblul mijloacelor și modalităților tehnice moderne de informare și influențare a opiniei publice, cuprinzând radioul, televiziunea, presa, internetul etc.; mijloace de comunicare în masă. [Pr.: -di-a] – Cuv. engl.
*Este greu de spus dacă această explozie informaţională a apărut drept consecinţă a nevoii, a foamei de ştiri a omului, sau, dacă , nu cumva, radioul, televizorul, tableta, telefonul …cu de toate incorporate în el nu au apărut tocmai pentru a potoli această foame de ştiri!
*Paradox sau reacţie adeversă. Dacă până acum oamenii satului se adunau la horă, pe marginea şanţului, la colţ de uliţă, la fierăria din sat, într-un cuvânt socializau, acum oamenii, mai ales tineretul şcolar, se izolează într-o lume virtuală, necunoscută până în urmă cu 30-40 de ani!
*Cred că avem peste 20 de televiziuni care transmit ştiri. Şi peste optzeci de canale care transmit tot timpul.
*Fenomenul nu este doar la noi. În anul 1980, un american, proprietar media, Ted Turner, a avut ideea creării unui post exclusiv de ştirii, Cable News Network (CNN) , care să transmită 24 de ore neîntrerupt ştiri!
*A apărut şi un cuvânt specializat: ştirist! Şi o armată de reporteri care urmăresc , şi uneori chiar reuşesc, să surptindă şi să transmit în direct evenimente surprinzătoare, ieşite din comun! Deşi mai totdeauna există avertizarea :- vă atragem atenţia că ştirile vor avea un puternic impact emoţional , se insistă. Obsesiv, se reiau de către toate televiziunile zile în şir!
*Mai nou: evenimente de familie precum nunta, moartee, botezul,spitalizările, înmormântările, omorârea porcilor infectaţi de pestă porcină, împuşcarea mistreţilor vinovaţi de răspândirea virusului criminal, alergarea orătăniilor prin curţile ţărăneşti, vinovate bietele că au contractat gripă aviară, au devenit spectacole de televiziune.
*E bine ? E rău? Nu ştiu! Te-ntrebi uluit: -Când nu era televiziune cum se proceda? Asemenea epidemii au fost şi înainte? Tot la fel, hingheri de ocazie luau porcii din curţile oamenilor în ţipătul disperat al gospodinelor cărora li se ia porcul din bătătură crescut cu multă trudă şi speranţă?
* Aflu cu uimire că, nu ştiu la ce fermă, analize făcute ulterior au dovedit că porcii erau sănătoşi!!! Malpraxis? Incompetenţă? Exces de zel? Minciună? Război economic? Diversiune?
* Şi, pentru ca toate astea să fie lămurite !, au apărut comentatorii, cei care, cred ei, fac rating! Cuvânt cu sensul de evaluare, apreciere, estimare a audienţei tv, a băncilor, de ţară etc. Aceştia, comentatorii, sunt de fapt purtătorii de cuvânt ai celor care îi plătesc şi nu, cum ar fi normal, ai adevărului. Ei sunt permanenţe cunoscute! Aceiaşi ,seară de seară, ba uneori, la două televiziuni în acelaşi timp.
*Este suficient să asculţi o ştire ca să-ţi dai seama la ce post tv se transmite, după cum este suficient să vorbeşti cu cineva ca să ştii cam ce post tv ascultă. Paradoxal, toţi pretind că susţin adevărul!
*Surprinzător, auzi pe câte unul, din sfera politică mai ales, s-a-nţeles greşit din lipsă de comunicare!
Gh.C.Br.