Te-ai testat vreodată pentru hepatită? Mergi la Cabinetul Medical al Episcopiei Giurgiului, la Maica Doctor Andreea Dragomir, și vei beneficia de o testare rapidă și gratuită a hepatitelor virale B și C!
Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Giurgiu. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna septembrie a acestui an, prin intermediul celor 26 de cabinete de medicină de familie afiliate, și se va finaliza în luna martie 2023.
Unul dintre cabinetele afiliate este şi Cabinetul Medical „Sf. Ioan Rusul”, al Episcopiei Giurgiului, aflat pe strada Dan Barbilian, la nr. 8, aici la dispoziţia pacienţilor aflându-se Maica Doctor Andreea Dragomir, medic specialist – medicină de familie.
Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.
Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile.
Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane.
Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite și gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică. Analiza și interpretarea acestor date vor reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.
Toti pacientii depistați în program au șansa de a beneficia de stadializare, însemnând analize specifice într-un centru de prevenție din cadrul Institutului Clinic Fundeni sau Spitalului Universitar de Urgenţă București.
Important de precizat campania se adresează celor care nu sunt deja pacienţi cu hepatită virală.
Orice persoană, indiferent dacă este sau nu asigurată CNAS, beneficiază de continuarea investigațiilor specifice și primește ulterior îndrumarea necesara, inclusiv dacă are sau nu nevoie de tratament antiviral.