Tot mai mulţi bolnavi de diabet, în judeţul Giurgiu
Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai frecvente boli ale românilor. Nu mai puțin de 650.000 de pacienți sunt diagnosticați cu această maladie și primesc tratament. Totuși, medicii avertizează că numărul celor care suferă de diabet zaharat este dublu, însă aceștia nu știu că au această boală.
Nici în județul Giurgiu, situația nu este prea roz. Marin Constantin (foto), directorul CJAS Giurgiu spune că în județul nostru erau înregistraţi, în 2013, 4.477 de bolnavi de de diabet, aceştia figurând în evidenţele medicilor de specialitate.
Directorul CJAS susţine că este posibil ca numărul acestora să fi crescut între timp dar şi ca unele persoane să nu fie înregistrate în evidenţele medicilor.
Odată diagnosticaţi cu această boală, pacienţii trebuie să ţină cont şi de anumite reguli alimentare pentru o viaţă cât mai lungă şi sănătoasă. Astfel, lista neagră a alimentelor interzise cuprinde zahărul, ciocolata, bomboanele, rahatul, siropul, dulceaţa, biscuiţii, mierea de albine, berea, vinul dulce, cozonacul, lichiorul, prunele uscate, smochinele uscate, nuga, stafide, castane, halva, gemul etc., dar şi unele alimente cu un conţinut mare de colesterol precum creier, ficat, gălbenuş de ou, animale tinere (viţel, purcel, miel, pui), slănină, untură, untul, smântana, nucile.
Şi stilul de viaţă nesănătos reprezintă una dintre cauzele apariţiei diabetului. Bolnavilor li se recomandă realizarea de exerciții fizice în fiecare zi, mersul pe jos, dar în ritm mai alert, timp de 30 de minute.