TRACTORUL
Am ascultat, nu contează postul tv, ştirea a fost reluată cu insistenţă pe toate canalele de televiziune şi la radio. Nu mi-a venit să cred! 1 Aprilie a trecut. Păcăleli nu se mai fac! Dar nu, nu este păcăleală!
Curtea Supremă: nu este infracţiune conducerea unui tractor pe drumurile publice!
În anul 1965 am fost repartizat într-o şcoală de mecanici agricoli şi utilaj terasier! Orgoliul elevilor, justificat şi profesional şi pedagogic, de a nu li se spune tractorişti, ci mecanici agricoli.
Absolventii şcolii, ca să poată conduce un tractor pe drumurile publice, trebuia să susţină un alt examen pentru obţinerea unui permis de conducere! Şi am avut cazuri când un elev a absolvit şcoala, dar nu a obţinut permisul de conducere a tractorului pe drumurile publice, ci doar în brazdă! Cu tractorul nu aveau voie să circule decât pe trasee prestabilite.
Cred şi acum că şcolile respective se adresau unor elevi la fel de dotaţi întelectual şi cu deprinderi practice ca şi elevilor de astăzi! E drept, nu aveau telefoane inteligente, internet cu diferite forme de comunicare virtuală, dar, sunt convins, dacă le-ar fi avut, s-ar fi descurcat la fel de bine!
Aş vrea să ştiu două argumente care au stat la baza unei asemenea hotărâri.
Să fi fost regimul comunist atât de obtuz încât să pregătească 2 ani, DOI ANI, un elev în mod inutil? Şi cu cheltuieli enorme! Şi elevul să meargă cu tractorul decât în brazdă?
Nu cumva este un program ascuns de compromitere a învăţământului românesc? Ştiam, şi niciodată nu m-am îndoit de aceasta, că avem un invăţământ superior medical performant şi apreciat!
Aflu că, undeva în suburbiile Parisului, unor medici absolvenţi ai Medicinii din Cluj, li se contestă calitatea profesională atestată în România! Nu se spune clar dacă medicii erau străini sau români! Dar acest lucru nu mai este important!
Important nu este dacă eu sunt sau nu sunt de acord cu aceste aprecieri. Prestigiul şcolii româneşti trebuie apărat! Din antichitate se ştie că omul devine OM prin educaţie.
Notă: De ce nu s-a lăsat dreptul organelor locale să hotărască dacă şi pe care drumuri publice pot circula tractoarele?
Este drept, atunci toate trenurile, dar absolut toate erau aglomerate, iar traficul rutier era mult mai redus decât acum.
Cred că şi atunci, prin drum public se înţelegea acelaşi lucru.
Pe când cu tractorul pe Calea Victoriei ?! E doar drum public!
Gh.C.Br.